dilluns, 23 de setembre de 2019

L'economia solidària genera 164 milions d'euros d'ingressos a Catalunya

|

Xes

Fira d'Economia Solidaria 2015 | Flickr Xarxa d'Economia Solidaria 


La Xarxa d'Economia Solidaria (XES) ha presentat els resultats de l'informe 'L'estat del mercat social català 2015', coincidint amb la celebració de la cinquena edició de la Fira d'Economia Solidària de Catalunya, que se celebra els proper 21, 22 i 23 d'octubre al recinte de la Fabra i Coats de Sant Andreu (Barcelona).


Segons el document, l'any 2015 les 173 organitzacions associades a la XES donaven feina a 3.663 persones, implicaven unes 215.000 persones de base social (incloent figures no remunerades com els voluntaris i socis de cooperatives de consum i serveis) i sumaven uns ingressos d'uns 164 milions d'euros.


Aquestes dades són una extrapolació a partir de les informacions que van aportar 105 organitzacions de l'economia social i solidària (ESS) al sistema de certificació de Balanç Social, una eina que audita els seus indicadors qualitatius i quantitatius d'acord amb els principis de l'economia social i solidària. 


Aixi doncs, aquestes dades confirmen l'alça del sector: l'informe corresponent al 2014 indicava que aquestes entitats donaven feina a 3.400 persones i generaven uns ingressos de 123 milions.


A partir de les mitjanes obtingudes durant els últims 4 anys, l'informe conclou que una organització de l'ESS té, de mitjana, 21 persones treballadores i una facturació d'uns 950.000 euros.


FINANÇAMENT ÈTIC I IGUALTAT

L'estudi també ofereix resultats respecte al finançament de les organitzacions. La quantitat de diners dipositats en entitats de finances ètiques ha estat de 4,1 milions d'euros, una xifra que representa un saldo mitjà de gairebé 40.000 euros per organització, i representa l'11% del total de diners dipositats en entitats de finançament. 


D'altra banda, pràcticament el 70% del finançament obtingut provenia de les finances ètiques. A més, el 16,8% de les compres realitzades per s'han fet a altres entitats que també formen part de l'economia social i solidària; el que permet enfortir el circuit del mercat social.

L'informe també aporta resultats pel que fa a igualtat en les organitzacions en qüestions de gènere i salari. El 46% de les dones van participar a l'aprovació de plans de treball i pressupostos; el 42% ocupaven càrrecs societaris o polítics i el 56%, càrrecs en l'estructura laboral de l'entitat. Pel que fa a igualtat econòmica, de mitjana, hi ha més diferències salarials entre les dones que entre els homes (2,8 contra 2,6).

V FIRA D'ECONOMIA SOLIDÀRIA DE CATALUNYA


Sota el lema “Terra compartida, terra cooperativa”, l'esdeveniment aplegarà durant aquest cap de setmana quasi 200 empreses i entitats del sector de l'economia social i solidària d'arreu del territori català i més de 50 activitats com ara xerrades, debats i tallers. L'any 2015 més de 19.000 persones van visitar la fira.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH