Un 50% de les dones catalanes estan en risc de pobresa, enfront del 26% dels homes

|

Ccoo 2

D'esquerra a dreta | Ghassan Saliba, responsable de Cohesió Social de CCOO de Catalunya, Alba Garcia, secretària de la Dona i Cohesió Social de CCOO de Catalunya, i Maria de la Fuente, directora de l’associació Institut per a l'Estudi i la Transformació de la Vida Quotidiana (IQ).


CCOO de Catalunya ha alertat aquest dilluns que un 49,7% de les dones catalanes estan en risc de pobresa segons les seves rendes individuals. Aquest percentatge contrasta clarament amb el dels homes en risc de pobresa, que és del 25,7% dels homes. Ho ha alertat en roda de premsa la secretària de Dona i Cohesió Social del sindicat, Alba Garcia.


Ha citat dades de 2014 d'un estudi que va encarregar CCOO a l'associació Institut per a l'Estudi i la Transformació de la Vida Quotidiana (IQ) amb l'objectiu de donar visibilitat al "patiment" i les desigualtats que percebien en l'entorn laboral i social però que no veien reflectits en les dades estadístiques oficials.


Per al càlcul del llindar de la pobresa, l'estudi 'Feminización de la pobresa' ha contemplat les rendes individuals, sota el supòsit d'autonomia, en lloc del càlcul per llar que realitzen les estadístiques oficials i que parteix de la suposició que el diners es reparteix de forma igual entre els membres, ha explicat la directora de l'associació IQ, Maria de la Font.


Aquest llindar s'obté calculant cada any la mitjana de rendes de la població, i suposant que les persones que ingressin menys del 60% d'aquesta xifra estan en situació de risc de pobresa: si les rendes baixen de manera generalitzada, com ha passat des del inici de la crisi, el llindar cau també i s'exclou a persones sense que aquestes hagin vist canviar els seus ingressos i encara que hagi augmentat el cost de la vida.


El IQ ha calculat la població en risc de pobresa segons un llindar immediatament anterior a la crisi, el de 2009, i ha revelat que el 49,7% de les dones i el 25,7% dels homes estan en risc de pobresa, enfront del 19% i 18,9% --respectivamente-- que ha calculat l'INE.


DONES JOVES


"La pobresa està creixent entre la gent jove i d'una manera especial entre les dones joves", contràriament al discurs oficial que la societat catalana surt de la crisi, ha afirmat Garcia, que ha situat a les joves com el col·lectiu més empobrit, seguit del dels menors i el de les dones majors de 65 anys.


La parcialitat derivada de la reforma laboral i les retallades en serveis socials han "empobrit" a persones amb un contracte laboral parcial i temporal, així com a les persones amb més càrrega de treball de cures --per exemple, la cura d'un malalt a la llar davant la reducció dels ingressos hospitalarios--, i tots dos col·lectius tenen més representació femenina.


En concret, el 21,6% de les dones i el 7% dels homes tenen feina a temps parcial, un percentatge que augmenta fins al 49% i el 19% respectivament entre la població de rendes baixes.


Segons una enquesta citada per De la Fuente, les dones dediquen actualment quatre hores diàries a tasques de cures de persones i de la llar, enfront de les dues que dediquen els homes, una càrrega gran en el cas de les dones que ha criticat que no es reflecteix en l'Enquesta de Condicions de Vida de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).


"El 26% de les dones treballadores són pobres", ha lamentat la representant de CCOO, que ha reiterat la petició que es reverteixi la reforma laboral, així com les retallades en l'estat del Benestar, mentre que ha apostat per la renda garantida de ciutadania (RGC) com a eina per evitar la feminització de la pobresa vinculada al fet que elles tenen menys ingressos de pensions.


De la Fuente ha requerit que "deixi d'amagar-" les baixes rendes de les dones, tant a la feina com en les pensions, així com la situació de dependència que provoquen que, a més, inclou el risc de violència masclista, així com la major càrrega de les dones i la disminució de rendes general que hi ha hagut durant la crisi.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH