La meitat de les dones amb discapacitat intel·lectual han patit abusos sexuals

|


Dincat1

Protesta de Dincat el 2013 contra les retallades


Nou de cada deu persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament han afirmat haver patit algun tipus de victimització en ser preguntades per un estudi de Dincat Plena Inclusió, la Fundació Vicki Bernadet i la Universitat de Barcelona (UB) fet sobre una mostra de 260 persones.


En roda de premsa aquest dijous, la presidenta de Dincat, Rosa Cadenas, s'ha mostrat molt preocupada pels resultats de l'estudi, i ha alertat que els enquestats han patit una mitjana de sis situacions de victimització, i una de cada dues dones de aquest col·lectiu ha afirmat haver patit un abús sexual --al 40% de casos a casa-.


L'estudi ha preguntat a persones d'entre 20 i 71 anys ateses per entitats socials sobre situacions de delictes comuns i de violència entre iguals --que ha patit el 87,7% -, victimització per cuidadors i familiars --el 59,2 % -, abusos sexuals --35%, que s'eleva al 48,1% en dones--, exposició a la violència --67,3-- i victimització electrònica --23,5--.


MARCOS NORMATIUS I PREVENCIÓ


"No podem permetre que aquestes persones que per la seva discapacitat són més vulnerables pateixin aquestes situacions", ha sentenciat Cadenes, que ha cridat el Govern a actuar, sobre el que la consellera de Presidència de la Generalitat, Neus Munté, ha apostat per no mirar cap a un altre costat i actuar a través de marcs normatius, a més de sensibilització i prevenció, unint forces amb la societat per defensar els drets del col·lectiu.


Bernadet, presidenta de la fundació que porta el seu nom, ha destacat que es tracta d'un estudi pioner a Europa i que mostra el marc actual: "A partir d'aquí, podem treballar", ha emplaçat, davant les xifres de l'estudi que demostren que les persones amb aquesta discapacitat són un col·lectiu de molt alt risc.


TIPUS DE VIOLÈNCIA


Sobre els abusos sexuals, han destacat que els ha sorprès l'alt nombre de relacions sexuals no desitjades amb penetració --sufridas pel 24,5% de les dones i el 7% dels homes--, un tipus que en altres col·lectius sol ser menys freqüent perquè és més fàcil de detectar que els tocaments, que han patit el 29% de les dones i el 12% dels homes.


Nou de cada deu entrevistats ha patit violència entre iguals o de delictes comuns: el 64% ha patit abusos psicològics --al carrer i l'escola, però també en el treball--, el 48% robatoris --en l'espai públic- - i el 40% agressions físiques --la majoria per part de companys de classe--.


Sobre la violència rebuda per part de cuidadors i familiars, el 36% ha patit violència física i el 25% psicològica, i mentre les agressions físiques s'han donat quan eren menors i en un 72% per part dels pares o parelles d'aquests, la de tipus psicològic es dóna més d'adults i per part dels pares i parelles d'aquests (37%) i germans (22%).


L'assetjament electrònic es dóna també en major proporció en les dones, i un 11,2% dels enquestats han patit aquest tipus d'assetjament, la majoria al telèfon mòbil, per part de desconeguts o parelles i exparelles, mentre que el 8, 8% ho ha patit de tipus sexual, sent la majoria en ordinadors i per part de desconeguts.


Si bé la prevalença de victimització és similar a l'obtinguda en altres grups de risc --per exemple, joves amb problemes de salut mental--, els resultats indiquen que en les persones amb discapacitat la victimització continua al llarg de tot el cicle vital i no es limita a la infància.


El 68,7% d'aquestes persones han estat tutelades, el que pot indicar que situacions de vulnerabilitat produïdes en la infància no s'han detectat, davant el fet que un dels problemàtiques que ha trobat aquest estudi són els problemes de memòria d'algunes persones.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH