dimecres, 27 de octubre de 2021

La ciutadania opina que els espanyols som "molt tolerants" amb la corrupció

|


Lospujol


La majoria dels ciutadans opinen que els espanyols són "molt tolerants" amb la "corrupció en el dia a dia". Segons un sondeig de Simple Lògica recollit per Europa Press, gairebé 6 de cada 10 ciutadans ho creuen així, i 2,5 ciutadans pensen que a Espanya es és "bastant" tolerant amb aquesta xacra. A més, aquesta enquesta reflecteix que vuit de cada 10 ciutadans consideren "molt greu" el problema de la corrupció, 20 punts més dels que pensaven això mateix fa 4 anys.


L'enquesta s'ha realitzat mitjançant 1.002 entrevistes telefòniques entre els dies 3 i 11 d'octubre d'aquest any, quan ja havien començat els judicis a l'Audiència Nacional per les 'black' de Caja Madrid i de la primera època de la 'Gürtel'.


L'estudi reflecteix que més de la meitat dels entrevistats, és a dir, el 58,4 per cent del total creuen que els espanyols són "molt tolerants" respecte a la "corrupció en el dia a dia" i un 25,5 per cent dels consultats opina que els ciutadans són "bastant tolerants". Només el 5,7 per cent creu que els espanyols són "alguna cosa tolerants"; el 6,9 opina que els ciutadans són "poc" tolerants i el 2,2 per cent pensa que "res tolerants".


No obstant això, el sondeig mostra un clar enfortiment de la percepció de la tolerància en l'actitud dels ciutadans pel que fa a la corrupció. Ja que el percentatge dels que consideren que els ciutadans són "molt tolerants" és ara superior en més de deu punts al que es registrava fa dos anys, quan era del 46,4 per cent. I si la comparació es fa amb l'any 2012, l'estudi reflecteix que és superior en més de 20 punts. En aquell moment, només el 37,4 per cent opinava que els espanyols eren molt tolerants amb aquesta xacra.


Les diferències pel que fa a la percepció de la tolerància davant la corrupció diària són "rellevants" segons aquest estudi en funció de l'orientació política dels entrevistats.


Així, el PSOE, Units Podem i Ciutadans són els partits que tenen un nivell més alt de percepció que els espanyols són "molt tolerants" respecte a aquest problema. El creuen el 64,2 per cent dels votants del PSOE i el 24,7 per cent opinen que són "bastant" tolerants; el 78 per cent dels de Units Podem i el 15,3 pensen que els ciutadans són "bastant tolerants"; mentre que el 55,4 per cent dels de Ciutadans, els votants també creuen en un 28,9 per cent que s'és prou tolerant amb la corrupció del dia a dia.


Aquests percentatges són "significativament superiors" als que es registren entre els votants del PP. Només el 39,5 per cent dels votants d'aquest partit creu que s'és "molt tolerant" amb la corrupció del dia a dia. Tot i que el 31,1 per cent dels seus votants considera "bastant greu" la tolerància amb el problema.


8 DE CADA 10 VINE molt greu LA CORRUPCIÓ A ESPANYA


Segons aquest estudi, segueix incrementant-se el nivell de gravetat que els ciutadans atorguen al problema de la corrupció a Espanya. De fet, ja representen vuit de cada deu espanyols el que creuen que la corrupció és un problema "molt greu" ia més, un 15 per cent són els que opinen que és "bastant greu".


De fet, són residuals els percentatges dels que consideren que el problema és només una cosa, poc o gens greu: el 1,9, el 0,7 i el 0,3, respectivament.


Aquesta sensibilitat dels ciutadans respecte al problema s'ha anat incrementat al llarg dels últims quatre anys ja que, el 2012 era el 60,5 per cent dels ciutadans els que pensaven que el problema era "molt greu" i fa dos anys, opinaven el mateix el 78,3 per cent. Això suposa que en quatre anys s'ha incrementat en 20 punts aquesta percepció i s'ha situat en nivells del que, segons l'estudi de Simple Lògica, podria qualificar-se de "saturació".


Només si s'analitzen les dades atenent a l'orientació política dels entrevistats es troben algunes diferències significatives. Així, el 69,9 per cent dels votants del PP creu que és un problema molt greu, enfront del 89,6 per cent dels votants del PSOE; el 89,6 per cent dels de Units Podem i el 80,7 per cent dels de Ciutadans.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH