Els pensionistes perdran un 40% de poder adquisitiu en 20 anys si no es reforma el sistema

|

pensions perill


La viabilitat del sistema de pensions a Espanya és un tema que preocupa i està en boca de tots últimament. La guardiola de les pensions s'esgota i cal buscar una solució per a un sistema que evidencia la seva insostenibilitat a llarg termini.


Això ha fet que partits polítics i agents socials hagin posat sobre la taula diferents alternatives per augmentar els seus fons. Una de cada quatre persones a Espanya és ja pensionista. I tenint en compte la piràmide poblacional -amb un acusat envelliment de la població-, l'equilibri entre persones que reben una pensió i treballadors que contribueixin a sufragar-serà cada vegada més inestable.


Un canvi demogràfic que ha portat el Govern a introduir dues reformes: en 2011, amb l'increment gradual de l'edat de jubilació dels 65 als 67; i la de 2013, amb la introducció d'un nou sistema de revalorització de les pensions.


SOSTENIBILITAT INEFICIENT I INJUSTA


L'Institut d'Economia de Barcelona (IEB), en el seu informe 'Nous impostos per finançar les pensions?', Analitza les conseqüències d'aquestes reformes i planteja altres de més calat per buscar la viabilitat del sistema de pensions a Espanya.


"L'última reforma ajuda a la sostenibilitat del sistema, però d'una manera ineficient i injusta, en recaure tot el cost en la congelació de les pensions. Tan aviat el Banc Central Europeu aconsegueixi el seu objectiu d'inflació del 2%, les pensions perdran un 1,75% de poder adquisitiu cada any ".


D'aquesta manera, aquest mecanisme de congelació de les pensions "proporciona una pensió amb un poder adquisitiu minvant en el temps ja que, transcorreguts 20 anys des de la data de jubilació, permetrà comprar entre un 30% i un 40% menys de béns i serveis que en l'any de jubilació ", José Ignacio Conde-Ruiz, professor titular de Fonaments de l'Anàlisi Econòmica de la Universitat Complutense de Madrid i sotsdirector de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (FEDEA).


QUATRE ALTERNATIVES


Per augmentar els ingressos del sistema de pensions, l'informe apunta a la possibilitat de finançar part de les pensions amb impostos com l'IVA -el que desvirtuaria la pròpia naturalesa contributiva de l'sistema--; o bé pujar les contribucions --tot i "sembla difícil que la societat espanyola accepti aquesta via"; o virar cap a un sistema assistencial en la qual l'Estat proporcionaria una pensió mínima igual per a tots, el que suposaria que l'import de les pensions "cauria notòriament fins a ser una simple aportació per subsistir".


Conde-Ruiz suggereix més una "via intermèdia" i passar les pensions de viduïtat al sistema assistencial, de manera que s'alliberin recursos a favor de les pensions contributives.


"Aquesta via, de fet, aniria en la línia d'avançar en la plena finançament de les prestacions no contributives i universals a càrrec dels ingressos generals. I les cotitzacions socials, d'acord amb la naturalesa contributiva del sistema espanyol, servirien per finançar únicament les pensions contributives ", afegeix.


Una mesura que, això sí, "implicaria una major despesa a finançar pel conjunt del sistema fiscal".


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH