dimecres, 8 de juliol de 2020

Andorra es queixa formalment que el Parlament l'equipari a un paradís fiscal

|

Bancoandorra


El Govern d'Andorra ha presentat una queixa formal a Espanya per protestar per les resolucions que el Parlament català ha aprovat recentment i que equiparen al Principat amb un paradís fiscal.


El Ministeri andorrà d'Afers Exteriors va remetre aquest dijous al seu homòleg espanyol una nota verbal -el escrit oficial més habitual a diplomàcia- per deixar constància d'aquest malestar respecte dels textos recolzats pel Parlament a iniciativa del partit antisistema de la CUP, que va facilitar la investidura de Carles Puigdemont.


En l'escrit, el Govern andorrà "lamenta" les referències que es fan a Andorra en dues resolucions aprovades pel Parlament a l'octubre passat, ja que entén que "no reflecteixen la situació actual del Principat respecte dels seus compromisos amb la comunitat internacional a favor de la transparència fiscal internacional "i amb Espanya.


Una portaveu del Ministeri espanyol d'Afers Estrangers ha confirmat que Espanya "no considera al Principat d'Andorra paradís fiscal, als efectes interns i internacionals procedents".


Això és així en virtut de dos acords bilaterals "ratificats i actualment en vigor" com són l'Acord d'intercanvi d'informació en matèria fiscal subscrit entre Espanya i Andorra el 10 de gener de 2010 i el Conveni per evitar la Doble Imposició, signat al gener de 2015. Però també pels compromisos adquirits per Andorra amb els convenis subscrits amb la UE i en el marc de l'OCDE, ha explicat la portaveu.


Les dues resolucions del Parlament que han estat motiu de discòrdia fan referència també al Principat de Mònaco, del qual no es té constància que hagi protestat davant del Govern espanyol. I és que Mònaco sí roman en la llista espanyola de paradisos fiscals.


VETO A ESPORTISTES


Un dels textos aprovats per la Cambra catalana obliga el Parlament a "prohibir el lliurament de guardons i distincions esportives i culturals a persones que duguin a terme la major part de la seva activitat a Catalunya però que tinguin el seu domicili fiscal en països considerats paradisos fiscals per la Unió Europea, a Andorra o a Mònaco".


La segona resolució insta la Generalitat a "promoure, per mitjà de l'òrgan competent en matèria de contractació pública, la introducció en els plecs de clàusules d'un mecanisme per exigir als licitadors, als adjudicataris i als subcontractistes que compleixin rigorosament la legislació tributària en països que no tenen normes sobre control de capitals i que són considerats paradisos fiscals per la Union Europea, a Andorra o a Mònaco".


Es tracta de la segona ocasió en poques setmanes que el Ministeri espanyol d'Afers Exteriors rep una protesta formal d'un altre país per resolucions aprovades al Parlament.


A primers de novembre, França va presentar al departament que dirigeix Alfonso Dastis altra nota verbal de queixa per la declaració que el Parlament va aprovar a l'octubre defensant el dret d'autodeterminació dels Països Catalans, en els quals inclou al territori francès del Rosselló, conegut també com la Catalunya del Nord i que va ser part d'Espanya fins al segle XVII.


En el text de la protesta, el Govern francès advertia que el Parlament català "no té com a missió interferir en els assumptes interns francesos" i lamentava que la Cambra autonòmica emetés "resolucions que atempten" contra la sobirania de França.


En tots dos casos, que els governs d'Andorra i França presentin la seva queixa a Espanya, i no directament a la Generalitat, vol dir que consideren que el seu interlocutor oficial per als assumptes que tinguin a veure amb Catalunya és el Govern espanyol.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH