dissabte, 19 de setembre de 2020

Els sindicats convoquen mobilitzacions a tota Espanya i una gran manifestació

|

Sindicatos3


Ni 24 hores han passat des de la reunió entre el Govern, patronal i sindicats. Una trobada del que els sindicats van sortir amb molt poques esperances d'entesa amb l'executiu de Rajoy, que ja va avisar que no renunciarà a la seva reforma laboral i no incomplirà el dèficit.


Aquest divendres, el secretari general de Comissions Obreres (CCOO), Ignacio Fernández Toxo, ha anunciat que el seu sindicat i UGT convocaran mobilitzacions a tot el país per al 15 de desembre i una gran manifestació sindical i social el diumenge 18 de desembre a Madrid.


Toxo ha explicat que aquesta decisió la van prendre les dues centrals sindicals després de la reunió que van mantenir ahir amb el president del Govern, Mariano Rajoy, i les organitzacions empresarials per reprendre el procés de diàleg social.


"A la vista de com sembla que pot evolucionar el procés de diàleg social, al meu entendre absolutament necessari, CCOO i UGT avui anunciem la convocatòria de mobilitzacions a tot Espanya per al pròxim dia 15 de desembre, concentracions, manifestacions, actes sindicals, i una gran manifestació sindical i social a Madrid el diumenge dia 18 de desembre", ha recalcat.


Els dirigents sindicals ja van advertir ahir, després de la seva reunió amb Rajoy, que reactivar el diàleg social no implicava renunciar a les protestes al carrer.


De fet, Toxo va assegurar després de veure 'amb el cap de l'Executiu que "la voluntat del Govern es greixa amb la mobilització social", mentre que el seu homòleg d'UGT, Pepe Álvarez, ha afirmat que en l'etapa actual caldria anar acostumant al "binomi negociació-mobilització".


"HA DE SER LA LEGISLATURA DE LES CONTRAREFORMES"


El dirigent d'UGT ha destacat que la composició del Parlament i els compromisos adquirits per la majoria dels grups afavoreixen les polítiques socials plantejades pels sindicats. "Aquesta ha de ser la legislatura de les contrareformes i encara que és el moment de recompondre el diàleg no anem a seure per negociar retallades en els pressupostos generals de l'Estat", ha advertit.


En la mateixa línia, el líder de CCOO ha subratllat que Espanya necessita diàleg, però també "solucions als problemes de pobresa i atur que tenen els treballadors" com a conseqüència de "la gestió" que s'ha realitzat de la crisi econòmica.


En aquest context, ha apostat per la millora dels salaris, cosa que, segons ha dit, ha de començar amb la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) fins als 800 euros mensuals l'any que ve. Els sindicats volen que l'SMI, actualment situat en els 655 euros mensuals, rondi els 1.000 euros al mes a 2020. El Govern, per la seva banda, ha plantejat un escenari de revaloració per al SMI d'entre quatre i vuit anys, encara que no concretarà les xifres fins d'aquí un parell de setmanes.


Toxo ha insistit que cal lluitar "decididament" contra "la pobresa i l'exclusió social", per al que CCOO i UGT ja han presentat una iniciativa legislativa popular dirigida a garantir uns ingressos "mínims i imprescindibles" a la franja de la població que no percep cap tipus d'ingrés o estan per sota del llindar de la pobresa.


Per a la seva homòleg a UGT, "és el moment de restablir salaris, recuperar drets i llibertats i recuperar la dignitat en el treball pel que fa a la contractació i els drets laborals i socials", sense oblidar la urgència d'obrir un debat pel que fa al futur de les pensions.


"Són necessaris consensos bàsics que vagin més enllà d'una legislatura i que recullin solucions urgents i eficaces als problemes de la ciutadania", ha dit Álvarez, que ha insistit que la societat no aconseguirà avançar i recuperar drets sense mobilitzar-se.


"EL GOVERN VIU EN UNA REALITAT PARAL·LELA"


Sobre les declaracions de la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, assegurant que a Espanya no hi ha salaris a jornada completa per sota de l'SMI, Toxo ha considerat que això constata que el Govern viu "en una realitat paral·lela a la de la majoria de la ciutadania".


"La pobresa laboral és un fet, els baixos salaris són avui la tònica general, la bretxa salarial entre dones i homes ha crescut de forma molt important, amb proliferació de modalitats de contractació associades a la reforma laboral que cal derogar, en ser molt lesives fonamentalment per a les dones", ha assenyalat.


Toxo ha assegurat que hi ha "molts treballadors" que tenen salaris inferiors al mínim: "Que sigui il·legal no està impedint que de vegades empresaris sense escrúpols explotin miserablement a multitud de persones a Espanya", ha indicat.


Així, ha alertat de la proliferació d'empreses multiserveis que pretenen "trencar" els convenis sectorials per aplicar condicions salarials "més baixes": es contracta a persones a temps parcial, amb un salari per sota del mínim perquè no és a jornada completa, i després se'ls obliga a realitzar hores extraordinàries que no són retribuïdes. "Aquestes són manifestacions de la pobresa que crec que el Govern hauria de conèixer primer i tallar després", ha apuntat.


Així mateix, el líder de CCOO ha denunciat que la qualitat del sistema de pensions està "seriosament amenaçada" per les polítiques que s'han realitzat en els últims anys al país, que han buidat de manera progressiva "la caixa de la Seguretat Social".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH