JxSí i la CUP presenten el nou impost sobre avions, vaixells, cotxes i pisos de luxe

|

CUP22


JxSí i la CUP han registrat al Parlament una proposició de llei per crear un impost sobre els actius no productius de les persones jurídiques que gravarà béns immobles, vehicles de motor de potència igual o superior a 200 cavalls, embarcacions d'oci de vuit metres d' eslora o més i aeronaus.


La llei grava béns que no realitzen cap activitat econòmica o servei públic, que es destinen a activitat o usos privats o que es lloguen als propietaris o socis de l'entitat vinculada als actius.


La base imposable de l'impost es calcula en la suma total de tots els actius no productius a un mateix nom: s'estableix un mínim exempt de 500.000 euros o de 100.000 euros si no incorpora cap immoble.


El tipus impositiu definit per JxSí i la CUP és progressiu i va des del 0,25% en el seu valor més baix fins al 1% per a una base liquidable de més de 3 milions d'euros, i es meritarà cada 30 de juny.


Hauran de pagar aquest impost els béns immobles radicats en territori català n; els vehicles a motor els titulars tinguin domicili fiscal a Catalunya, i les embarcacions i aeronaus amarrades o estacionades a Catalunya durant més de 183 dies abans dels 12 mesos anteriors a la data de meritació de l'impost.


Estaran exempts de pagar l'impost les administracions; les representacions diplomàtiques; les oficines consulars i dels organismes internacionals amb seu a Catalunya, i els béns immobles d'organitzacions no governamentals i entitats sense ànim de lucre que els destinin a finalitats no lucratives.


Aquesta proposició de llei s'emmarca dins la negociació pressupostària que estan duent a terme la CUP i JxSí pels Pressupostos de 2017 i la seva intenció és tramitar-la al Parlament en paral·lel a la tramitació dels comptes.


ELS MOTIUS DE LA LLEI


L'exposició de motius de la llei justifica la creació d'aquest impost en què "està contrastat que la distribució de la riquesa a l'OCDE, Espanya i Catalunya és cada vegada més desigual i és també més desigual que la distribució de la renda".


El text de JxSí i la CUP s'acull a dades del Banc d'Espanya per afirmar que entre 2002 a 2011, el 25% de les llars més rics va augmentar el seu patrimoni un 45% mentre que el 25% dels més pobres el va reduir maig 1 %.


"Aquesta elevada desigualtat de la riquesa justifica la utilització d'instruments fiscals per reduir-la evitant penalitzar el creixement econòmic", aclareix el text.


"S'ha acabat comprar-se un cotxe o un vaixell per passejar per Calella de Palafrugell i posar-lo a nom de l'empresa", ha argumentat el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, per defensar l'impuls d'aquesta llei.


Per a la coordinadora general de l'PDECAT, Marta Pascal, la taxa és per lluitar contra les persones que amaguen el seu patrimoni: "Estem contents que la CUP hagi entès que l'objectiu prioritari és lluitar contra el frau fiscal, no estigmatitzar aquells que treballen per a l' economia del país ".


Per a la CUP, però, l'impost neix de la voluntat explícita d'augmentar la progressivitat del sistema fiscal català i la seva equitat: "Se centra en l'e xpresión de riquesa que suposa l'acumulació de béns", però exclusivament en els quals no generen productivitat ni riquesa social.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH