dissabte, 15 de agost de 2020

El director d'Antifrau eximeix els treballadors de les pràctiques de De Alfonso

|

Gimeno


El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Miguel Ángel Gimeno, ha assegurat aquest dimecres que el personal que segueix treballant en l'òrgan era aliè a les pràctiques del seu antecessor en el càrrec, Daniel de Alfonso, de manera que "es pot comptar amb ells".


A l'comparececer en la comissió d'Assumptes Institucionals del Parlament, ha assegurat que així ho conclou la investigació interna que va obrir per determinar si els recursos d'Antifrau s'havien utilitzat per pervertir la funció de l'oficina i si De Alfonso -destituït per la càmera després de divulgar enregistraments amb el llavors ministre Jorge Fernández Díaz va cometre revelació de secrets.


Segons Gimeno, un cop tancada aquesta investigació, pot determinar amb rotunditat que cap membre de l'actual personal de l'OAC està implicat "en cap perversió de les seves funcions", encara que admet que no es pot saber més sobre els quals ja no treballen a l'entitat.


Després d'advertir que no pot donar més detalls de la investigació, ha exposat els seus quatre eixos per als propers anys: una millora del funcionament intern, del disseny organitzatiu, una aposta per la transparència i la prevenció de la corrupció, i per una investigació més eficaç.


BALANÇ


El director reconeix que el funcionament intern tenia dèficits de control i que no estaven clars els estàndards d'actuació, cosa que també ha detectat en la selecció del personal ia l'hora de tenir mecanismes per avaluar el compliment d'objectius.


Veu "molt marge" per millorar l'apartat de transparència, pel que ha encarregat al director adjunt, Joan Xirao, redefinir aquest capítol sota els criteris d'estricta legalitat que volen complir.


També han demanat un augment pressupostari per a cobrir part de les places que encara no s'han cobert per reforçar determinades àrees i per donar sortida al "tap" d'expedients que se'ls acumulen, després que es trobés a la seva arribada 96 tot esperant ser atesos, tot i que admet que alguns d'ells no tenien molta importància i que el que cal és tenir una planificació estratègica.


D'aquests 96 expedients, una mica més de la meitat havien caducat i la resta estava a punt de caducar, el que atribueix a un problema organitzatiu "quan l'oficina tenia manca de controls interns", més que a una intencionalitat política per la rellevància de les qüestions que abordaven, però considera que això s'ha solucionat.


Altres eixos en què vol aprofundir són reforçar l'ètica interna, facilitar les denúncies anònimes, mesurar l'activitat i l'impacte de les accions de l'OAC, fer-la més permeable als controls, enfortir el rebuig social de la corrupció, i des 2017 inclouran en la seva memòria un mapa de la corrupció a Catalunya, amb recomanacions sobre mesures a prendre per les institucions.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH