dissabte, 15 de agost de 2020

La Conferència de Presidents donarà llum verda a deu qüestions en diferents matèries

|

Presidents 1


La reunió de la VI Conferència de Presidents ha arrencat al voltant de les 9.40 hores d'aquest dimarts al Saló de Passos Perduts del Senat, després que tots els participants s'hagin fet la foto de família amb el Rei Felipe VI, amb el qual han esmorzat durant mitja hora a la Biblioteca de la Cambra Alta.


El president del Govern i els de les comunitats autònomes i Ceuta i Melilla recuperen així el diàleg multilateral i els grans acords entre administracions. La trobada servirà per signar 10 acords sobre diferents assumptes i entre els quals destaca el compromís per dissenyar un nou model de finançament autonòmic i local, però també un pacte per abordar el problema demogràfic del país, la unitat de mercat, l'educació o la necessitat de contractar nous funcionaris per als serveis essencials.


La cita repetirà l'esquema d'edicions anteriors però amb una rellevant diferència per la manca de dos dels convocats, als quals el Govern ha mantingut la invitació fins al final i ha anat informant de tots els treballs previs a la Conferència.


Urkullu i Puigdemont reivindiquen una relació bilateral amb el Govern i mantenen la seva intenció de no acudir a un fòrum compartit amb altres administracions; en el cas català, pesa també l'enfrontament per la convocatòria d'un referèndum d'independència. Serà la primera vegada que els dos governs s'absentin d'una Conferència de Presidents.


FINANÇAMENT I DEPENDÈNCIA


Amb o sense ells, els presidents van a aprovar 10 acords, un d'ells sobre el propi funcionament de la Conferència: es reunirà un cop a l'any.


L'assumpte més important és el finançament territorial, el "nou" sistema que es vol dissenyar per substituir el que ha estat vigent des de 2009 i que va haver de ser reformat el 2014. L'esborrany d'acord preparat per a la Conferència assenyala que en un mes hi haurà una comissió d'experts per a travar una proposta, que fonts d'Hisenda creuen que podria estar a punt abans d'estiu.


Aquestes conclusions seran portades al Consell de Política Fiscal i Financera per a la seva aprovació i després, s'hauran de traduir en un projecte de reforma de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats (LOFCA), que serà enviat al Congrés. La norma requerirà per a la seva aprovació majoria absoluta, cosa que obligarà el PP a negociar amb altres formacions.


A petició de les autonomies, el document preparat per a la Conferència recull que el nou model de finançament tingui en compte el cost de la dependència, perquè moltes regions es queixen que paguen més del 50% que els correspon assumir (l'altre 50% és l'Estat). El Govern admet que s'estudiï aquest capítol, però també altres que cofinança l'Estat com les polítiques de discapacitat o d'habitatge, sense excloure cap.


EL PROBLEMA DEMOGRÀFIC


El Govern es va a comprometre també a elaborar el 2017 amb les comunitats autònomes una estratègia nacional contra l'envelliment, la despoblació que pateixen molts territoris i els efectes també de la població flotant, segons l'esborrany d'un altre dels acords que es preparen per a la conferència, als quals ha tingut accés Europa Press.


En aquest document han treballat especialment Castella i Lleó, Aragó i Galícia, especialment afectades per aquest problema, però compta també amb l'aportació de les Illes Balears com una de les comunitats que pateix el problema contrari: la massificació en moments puntuals pel turisme.

La solució, es diu en l'esborrany, requereix una estratègia nacional amb mesures de suport a les famílies, els joves, integració de la immigració i desenvolupament del món rural.


FUNCIONARIS


També signaran els presidents altre assumpte rellevant per a diverses comunitats, especialment per exemple per a Castella-la Manxa: com recuperar la reposició dels funcionaris que es jubilen i els buits no s'han pogut cobrir en els anys de crisi econòmica, excepte en serveis bàsics.


En l'esborrany preparat s'assegura que es vol reforçar les plantilles pública s i que s'analitzaran les necessitats de cada comunitat, sense més precisions. L'objectiu és "l'enfortiment equilibrat i sostenible dels efectius en el conjunt de cada administració".


Aquest acord recull també la garantia que es treballarà "lleial i conjuntament" amb la finalitat de potenciar la mobilitat geogràfica i funcional dels funcionaris entre administracions.


COOPERACIÓ


La Conferència ha d'aprovar també un acord perquè les CCAA participin en el debat educatiu, aportant propostes a la Comissió General de Comunitats del Senat, que celebrarà un debat monogràfic sobre aquesta qüestió.


A més, s'ha d'acordar la creació d'una targeta social que reculli les ajudes que rep cada ciutadà de totes les administracions i sigui "clau" per accedir al Registre de Prestacions Socials Públiques. En el termini de tres mesos es crearà un grup de treball.


També s'ha pactat un acord sobre el bo elèctric i un altre de recollir el compromís que les autonomies participin en els assumptes de la Unió Europea i en les preses de decisions, moltes de les quals els afecten; a més, s'ha d'acordar la creació d'una comissió de protecció civil en què totes les administracions es coordinin i aportin mitjans per afrontar emergències.


A petició de les autonomies, s'ha inclòs un dècim acord sobre l'ocupació, que inclou un compromís de modernització dels serveis públics d'ocupació, el foment de la FP i de les polítiques per als joves, entre altres aspectes.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH