diumenge, 25 de octubre de 2020

Catalunya se situa entre les comunitats on surt més car l'impost de Patrimoni

|

Impost patrimoni


Catalunya, juntament amb Extremadura, València, Balears i Aragó, són les comunitats autònomes on més es paga per l'impost de Patrimoni d'acord amb l'última normativa aprovada en cadascuna d'aquestes CCAA.


Totes elles, excepte Balears, han establert un mínim exempt menor que la norma general de l'Estat, que puja a 700.000 euros, i les quatre primeres s'apliquen tipus impositius més elevats que la resta.


A l'extrem contrari se situen Madrid, que té bonificat el 100% de la quota i La Rioja, que bonifica el 50% de la mateixa.


Aquest és un dels impostos cedits que tenen les CCAA i sobre el que poden regular els mínims exempts, les tarifes i les exempcions i bonificacions, en el defecte s'aplica la normativa estatal.


I també és, juntament amb l'impost de successions i donacions, actes jurídics documentats i transmissions patrimonials, els impostos sobre els quals cinc CCAA governades pel PSOE han demanat que es procedeixi a una harmonització fiscal en tot el territori nacional, exceptuant les hisendes forals del País Basc i Navarra, que compten amb normativa pròpia.


ANDALUSIA VA OBRIR EL MELÓ


La discussió sobre aquest assumpte va centrar bona part de la Conferència de Presidents que va tenir lloc el passat dimarts al Senat i també de l'atenció mediàtica, ja que no era un tema previst en l'ordre del dia, ni tampoc s'havia abordat en les reunions preparatòries prèvies.


Andalusia va ser qui va obrir la bretxa del debat, acusant Madrid de 'dúmping' fiscal, ja que en la CA que presideix Cristina Cifuentes l'impost de Patrimoni està bonificat al cent per cent i el de Successions i Donacions, al 99%.


I a més, és Madrid la CCAA que més declarants té amb majors fortunes; de fet, la regió acapara el 59,6% dels declarants de més de 30 milions d'euros de patrimoni net --303 dels 508 declarants amb aquesta fortuna a Espanya-- i el 49,7% dels que tenen més de 6 milions d'euros -3.153 de 6.341 declarants de més d'aquesta quantitat--.


178.000 DECLARANTS DE PATRIMONI


La veritat és que els 178.000 declarants de grans fortunes a Espanya --sense comptar Euskadi i Navarra-- paguen de manera diferent en funció de la CCAA en la qual resideixin.


La regió amb el mínim exempt més baix és Aragó, amb 400.000 euros, aplicable des del 31 del desembre passat, anteriorment estava en 500.000 euros, tot i que aquesta autonomia ho compensa en part en aplicar la tarifa impositiva de la normativa general que està entre el 0 , 2 i el 2,5%, que és la màxima a partir de 10,69 milions d'euros.


Catalunya i Extremadura també han reduït el mínim exempt des dels 700.000 euros a 500.000, però a més, compten amb tipus més alts.


En el cas de l'autonomia presidida per Carles Puigdemont, aquests es mouen, en els 8 trams establerts, entre el 0,21 i el 2,75%, però apliquen exempcions del 99% en la quota de béns i drets de persones amb discapacitat i el 95% de les propietats forestals.


EXTREMADURA I BALEARS, LES TARIFES MÉS ALTES


La regió de Guillermo Fernández-Vara la supera amb tarifes que van del 0,30 al 3,75%, però també estableix mínims exempts més elevats per als discapacitats, de fins a 800.000 euros en funció del grau que acreditin.


Les tarifes d'Extremadura són les més altes, seguides de les de Balears, que se situen entre el 0,28 i el 3,45%, encara que aquesta última autonomia manté el mínim exempt en 700.000 euros i inclou una exempció del 90% de la quota per titularitat de béns de consum cultural.


Totes les regions compten també amb l'exempció per al contribuent de Patrimoni per habitatge habitual per un import de fins a 300.000 euros, que inclou la norma general estatal d'aquest impost, que també contempla un mínim exempt de 700.000 euros, que deu CCAA han decidit mantenir , a més de les Balears.


Es tracta d'Andalusia, Astúries, Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Castella Lleó, Galícia, La Rioja, Madrid i Múrcia, i altres sis han mantingut els tipus de la norma general (entre el 0,2 i el 2,5% elevant-se en gradació en cada un dels 8 trams): Aragó, Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Castella Lleó i La Rioja.


València, Andalusia i Galícia compten amb tipus dels més alts, encara que per sota d'Extremadura i Balears. La CA presidida per Ximo Puig els ha pujat en l'últim exercici un 25% per deixar-los entre el 0,25 i el 3,12.


Les regions presidides per Susana Díaz i Alberto Núñez Feijóo compten amb les mateixes tarifes, entre el 0,24 i el 3,03%. Astúries l'ha establert entre el 0,22 i el 3% i Múrcia entre el 0,24 i el 3.


Bona part de les CCAA compten amb exempcions en la quota per discapacitat. Aquest és el cas d'Aragó, Astúries, Balears, Canàries, Castella Lleó, Catalunya, La Rioja i València.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH