diumenge, 29 de març de 2020

Un nou programa preoperatori redueix el risc en la cirurgia de malalts oncològics

|

HospitaldelMar Proyectooncolgico


Un innovador programa multidisciplinari implementat a l'Hospital del Mar optimitza la capacitat funcional dels pacients d'alt risc que s'han de sotmetre a una cirurgia perquè puguin afrontar la intervenció quirúrgica en les millors condicions físiques i emocionals. D'aquesta manera, els pacients milloren la seva evolució, la seva recuperació en el postoperatori immediat, es redueix el risc de complicacions i s'escurça el temps d'estada hospitalària.


Una capacitat funcional baixa abans de la intervenció quirúrgica és un factor de risc independent de les patologies associades del pacient i de l'estada hospitalària. Fins i tot en absència de complicacions, el període perioperatori pot estar associat a un ràpid deteriorament de la capacitat funcional del pacient (reduccions entre el 20-40% en algunes sèries).


Cncerdevejiga

El programa es defineix com prehabilitación i recuperació intensificada en cirurgia, i en una primera prova pilot s'ha centrat en pacients amb càncer de bufeta. Prèviament ja existia en la cirurgia de còlon i s'està estenent ràpidament a altres cirurgies d'alta complexitat. El programa disposa a més d'un circuit multidisciplinari en el qual estan implicats diversos professionals que treballen en equip -anestesistas, uròlegs, cirurgians, endocrinòlegs, rehabilitadors, pneumòlegs, equips d'infermeria i de fisioterapeutes, psiquiatres- amb el qual, a més d'identificar les necessitats de millora de l'estat físic, nutricional i emocional, també es detecten les possibles patologies afegides i s'individualitza el tractament més efectiu per a cada un dels pacients, i s'ultima un pla de "entrenament" abans d'entrar a quiròfan.

 

Fins al moment s'ha donat reforç de capacitat física, nutricional i emocional en el 100% dels pacients identificats i incorporats al programa, individualitzat a cada cas segons les seves necessitats. El programa està encara en una fase pilot i caldrà analitzar adequadament les dades de tots els casos per poder oferir dades concloents, però les dades preliminars semblen indicar que l'estada hospitalària s'ha reduït, i així mateix les complicacions més greus, que han passat de un 23% a un 16% en aquells pacients que s'inclouen en el programa. No obstant això, encara és necessari poder incloure molts més pacients per tal que els resultats siguin significatius i concloents.


L'EXECUCIÓ DEL PROGRAMA


Aquest programa requereix una implicació total del pacient. "Durant aquestes setmanes, se sotmet als pacients a un programa d'entrenament físic i se'ls donen totes les pautes i / o suplements perquè millorin el seu estat nutricional per minimitzar el risc de desnutrició posterior, recuperar paràmetres analítics com l'anèmia, per exemple , assegurar que alguns problemes com la diabetis o la hipertensió estan sota control, tenir un bon control de les patologies preexistents, adquirir una millora d'hàbits, donar al pacient recomanacions sobre tòxics -tabac, alcohol- ", explica la Dra. Marta Corcoy, anestesiòloga de l'Hospital del Mar i una de les coordinadores del programa.


Perquè el programa funcioni amb eficàcia, cal que tots els professionals implicats estiguin incorporats al circuit i el pacient sigui una part activa d'aquest procés. "Inicialment la nostra experiència està molt centrada majoritàriament en el pacient amb càncer de bufeta, que és alhora un pacient complex i d'alt risc en moltes ocasions.


En el pacient oncològic , per exemple, disposem de poc temps per poder actuar, ja que no podem retardar la intervenció; per aquest motiu hem d'aprofitar aquest temps per aconseguir optimitzar al pacient, i la seva implicació és necessària perquè el programa es compleixi ", continua la Dra. Marta Corcoy. "Durant el postoperatori immediat també es treballa en equip i es prenen mesures com la mobilització i la ingesta precoç, la fisioteràpia respiratòria i el bon control del dolor, optimitzant al màxim la recuperació postoperatòria perquè el pacient pugui recuperar-se de manera ràpida i tornar a la normalitat el més aviat possible ", exposa el Dr. Marc Sadurní, anestesiòleg de l'Hospital del Mar, i també un dels coordinadors del programa.


LES FUNCIONS DEL PACIENT


La participació del pacient és clau en aquest programa. Tindrà una participació activa i crítica en el programa. El malalt passa de la idea coneguda que li diuen que se li ha d'intervenir, es fa unes proves i se li intervé, a ser el protagonista del seu propi procés. "I per assolir aquest canvi de concepte, cal que el pacient entengui molt bé els beneficis d'això. Inicialment costa que els pacients entenguin que han de començar a dur a terme una sèrie d'exercicis, dietes, visites molt freqüents ... en definitiva, ser part activa del programa, però després se senten molt acompanyats i acaben el procés amb un grau de satisfacció molt elevat ", explica la Dra. Glòria Nohales, uròloga de l'Hospital del Mar i una de les especialistes implicades en aquest programa.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH