divendres, 10 de juliol de 2020

L'OMS reclama a Espanya que autoritzi "com més aviat" el tractament preventiu de la sida

|


Sida 2


El Grup d'Estudi de la Sida (Gesida) de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC) defensa la necessitat que Espanya autoritzi "com més aviat" l'ús del tractament del VIH en persones sanes com a mesura preventiva, el que es coneix com a profilaxi pre-exposició (prep).


Amb motiu del Dia Europeu de la Salut Sexual que se celebra aquest dimarts, 14 de febrer, defensa la necessitat de millorar les mesures de prevenció i el control de les pràctiques considerades d'alt risc en el col·lectiu d'homes que practiquen sexe amb homes (HSH ), que concentra en l'actualitat la major taxa de nous contagis.


I entre ells destaca la importància de permetre a grups d'alt risc l'ús de la medicació contra el virus abans de la relació sexual, per així evitar el contagi. L'estratègia encara no es troba implementada a Espanya tot i les recomanacions efectuades per organismes internacionals, entre ells l'Organització Mundial de la Salut (OMS), després que l'evidència científica hagi confirmat la seva eficàcia i utilitat.


En concret, diversos estudis científics han demostrat que si una persona no infectada pel VIH pren dos medicaments antiretrovirals abans de tenir una relació sexual amb una persona infectada, les possibilitats de infectar-se pel VIH disminueixen fins a un 90 per cent.


Els experts de Gesida consideren necessari i urgent definir una estratègia nacional d'implementació de la Prep que contempli especialment el grup d'homes que tenen sexe amb altres homes, on es concentra el major nombre de nous casos dels 3.000 que es diagnostiquen anualment al país .


A més, lamenten que si Espanya és un dels pocs països europeus on segueixen augmentant els nous casos de VIH és en part per les "creences errònies" existents al voltant del virus ia la baixa percepció de risc del mateix, que condueixen a conductes d'elevat risc per al contagi, la prevalença també està en augment.


De fet, un recent estudi ha revelat que gairebé la meitat dels joves mantenen conductes d'alt risc per a la transmissió del VIH, com la de tenir en un any tres o més parelles i no fer servir preservatiu sempre en les relacions sexuals.


De la mateixa manera, lamenten que l'auge i la popularitat de les xarxes socials ha comportat també que s'estiguin posant de moda com a canal de contacte per mantenir relacions sexuals, especialment en col·lectius amb alt risc de transmissió del VIH, segons un altre treball de l'Hospital Universitari de la Princesa de Madrid i la Federació Estatal de Lesbianes, Gais i Transsexuals i Bisexuals (FELGTB).


Gesida també considera prioritari establir estratègies d'informació i educació sanitària que ajudin a corregir i revertir aquestes pràctiques d'alt risc, especialment entre els col·lectius de joves i homes que practiquen sexe amb homes.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH