dissabte, 18 de setembre de 2021

La bretxa salarial entre homes i dones va arribar el 2014 al seu màxim històric

|

Brechasalarial


La bretxa salarial entre homes i dones va pujar fins al 26% el 2014, arribant al seu màxim des de 2008, segons consta en el primer informe sobre desigualtat de salaris elaborat per la Generalitat basant-se en les últimes dades de l'Enquesta anual d'estructura salarial de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).


Ho ha explicat aquest dimecres en roda de premsa la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, que ha alertat que la desigualtat salarial entre homes i dones és una realitat en tots els trams d'edat, els nivells de formació i també en tots els sectors d'activitat, i ha considerat que és una "calamitat i una xacra" que cal combatre amb plans d'igualtat en les empreses.


La bretxa del 26% és la més elevada de tota la sèrie històrica analitzada en l'informe del Govern, que parteix del 2008, quan es va situar en el 24,4%, una xifra que es va reduir en els dos anys següents però va ascendir fins al 25,8% el 2011 i va tornar a baixar el 2012 (24,8%) i 2013 (25,1%).


Aquesta xifra està calculada mitjançant el salari mitjà brut anual de 2014, que per als homes va ser de 27.477 euros i per a les dones de 20.324, mentre que si es té en compte el preu per hora treballada, la bretxa salarial se situa en el 15, 9%, el que posa de manifest l'efecte d'una taxa de parcialitat femenina que gairebé triplica la masculina, segons destaca l'informe.


A partir dels 35 anys, el guany per hora de les dones es manté estancada, el que es pot atribuir a la influència en la seva carrera laboral de la conciliació de la vida laboral i personal, una de les causes que les dones cobrin menys que els homes, al costat de l'escassa presència de dones en els llocs de lideratge i direcció, ha assenyalat Bassa.


Ha alertat que aquesta diferència salarial té un efecte directe en les prestacions, i ha posat com a exemple les pensions per jubilació (1.900 euros per a homes enfront de 1.300 per a dones), les de discapacitat (1.000 enfront de 800) i les prestacions per desocupació (890 enfront de 740 euros).


PER SECTORS


Per tipus d'ocupació, la major bretxa salarial de gènere es registra en serveis de restauració, personals i venedors, on arriba al 27%, mentre que la més baixa es registra en ocupacions elementals (14,7%), el que es deu a que els sous són baixos tant per a homes com per a dones.


A les empreses privades augmenten les diferències salarials en comparació amb les empreses públiques (18,2% enfront del 12,5% de bretxa salarial, respectivament) i la bretxa també és més elevada en empreses petites (de fins a nou treballadors, amb el 21 , 2%), mentre que la diferència més baixa es registra a empresa de 50 a 99 treballadors (11,7%).


SEGONS CCOO, UNA DONA HAURIA DE TREBALLAR 109 DIES EXTRA L'ANY PER COBRAR EL MATEIX QUE UN HOME


El salari anual de les dones s'hauria d'incrementar un 30% per equiparar-se al dels homes. O el que és el mateix, elles haurien de treballar 109 dies més a l'any per cobrar el mateix sou que els homes per igual treball o per un treball d'igual valor, segons un informe de CCOO


D'acord amb aquest estudi, el guany mitjà anual de les dones l'any 2014 va ser de 19.744 euros, gairebé 6.000 euros menys que la dels homes, de manera que el salari mitjà masculí (25.727 euros anuals) equivalia a dit exercici a 130 % del salari femení.


El sindicat atribueix el menor salari de les dones a factors com el tipus de jornada, la modalitat de contracte, l'edat, l'ocupació o el nivell d'estudis.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH