La jutge fa seure al banc l'expresident d'Abengoa per les milionàries indemnitzacions

|

Felipe Benjumea


La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha dictat un acte en què obre judici oral contra l'expresident de Abengoa Felipe Benjumea, el seu exconseller delegat Manuel Sánchez Ortega i altres tres antics consellers als quals atribueix un delicte d'administració deslleial per les milionàries indemnitzacions rebudes pels dos primers alts càrrecs poc abans que la companyia presentés el preconcurs de creditors.


Els altres tres processats són els exconsellers Mercedes Gràcia, Alicia Velarde i Antonio Fornielles, que van estar presents a la reunió de la Comissió de Nomenaments i Retribucions on es van acordar els pagaments. El fiscal demana per a tots ells entre tres i cinc anys de presó.


La jutge instructora ordena en aquest acte donat a conèixer aquest dijous que els cinc acusats prestin fiança en el termini de 24 hores per assegurar les responsabilitats pecuniàries. No obstant això, en un segon acte de correcció, Lamela concreta les quantitats a aportar.


En aquest sentit, Benjumea, Gràcia Deu, Velarde i Fornieles hauran de pagar per responsabilitat civil, de manera conjunta i solidària, un total de 3.429.200 euros, quantitat que resulta de restar la fiança de 14.929.200 euros que se li imposa a l'expresident de l'empresa la quantitat ja afermada per aquest, és a dir, 11.500.000 euros.


Pel que fa a Sánchez Ortega, la magistrada li ordena a consignar, de forma individual, 1.329.200 euros. En aquest cas, és la diferència entre la fiança de 5.829.200 euros que se li imposa i els 4.500.00 euros que ja ha pagat al llarg del procediment.


PETICIÓ DE LA FISCALIA I AFECTATS


La Fiscalia de l'Audiència Nacional sol·licita cinc anys de presó i multa de 90.000 euros per a l'expresident d'Abengoa Felipe Benjumea i quatre anys i tres mesos més una multa de 72.000 euros per al seu exconseller delegat Manuel Sánchez Ortega.


El fiscal José Perals demana per als altres tres anys tres exconsellers de la companyia, Mercedes Gràcia, Alicia Velarde i Antonio Fornielles tres anys i mig de presó i el pagament d'una multa de 36.000 euros.


Petició similar de presó fa la Plataforma de Perjudicats per Abengoa. No obstant això, demana per a cada un d'ells el doble de multa a pagar. És a dir, per Benjumea interessa 180.000 euros; per Sánchez Ortega 144.000 euros; i per als tres exconsellers 72.000 euros.


INDEMNITZACIONS NO CONTEMPLADES


Lamela va concloure la instrucció de la causa el passat mes de gener contra els cinc exdirectius d'Abengoa per l'aprovació de les indemnitzacions milionàries rebudes per Benjumea i el seu 'número dos' poc abans que la companyia presentés el preconcurs de creditors.


La magistrada va precisar en aquest acte que l'any 2015, quan es va formalitzar la seva sortida de l'entitat es van aprovar uns pagaments per cessament anticipat de 4.484.000 euros, en el cas de Sánchez Ortega i de 11.484.000 per Benjumea, unes indemnitzacions que no estava prevista "en contractes anteriors i tampoc era preceptiu que s'incloguessin en els nous contractes mercantils".


En l'acte de gener de Lamela va destacar que les quantitats es van abonar en un moment en què l'empresa ja travessava problemes econòmics pel que les compensacions econòmiques "no semblen d'acord amb els resultats empresarials de la societat".


Va concloure a més que es va tractar que Benjumea rebés una quantitat de diners "extremadament important" tot i la mala situació i li fossin respectats l'sobretot de drets dins de la societat com sou base, mitjans materials, cotitzacions i segurs.


CAP DESVINCULACIÓ


La magistrada va considerar que ni Sánchez Ortega ni Benjumea es van desvincular d'Abengoa i per això va fer constar que Sánchez Ortega va renunciar als seus càrrecs al maig i un mes després va signar un contracte de prestació de serveis pel que seguiria cobrant, durant el període de transició, la remuneració que li correspondria com a conseller delegat.


En el cas de Benjumea, en la mateixa reunió en què se li cessa com a president, va ser nomenat conseller dominical i president no executiu del Consell d'Administració, de manera que cobraria una retribució bruta de 1.086.000 euros anual i mantindria la seva cotització a la seguretat Social.


La jutge es va basar en aquest vincle de tots dos amb l'entitat per concloure que no els corresponia la indemnització que se'ls va atorgar en concepte de "confidencialitat postcontractual" ja que la relació contractual amb Abengoa "no s'havia extingit".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH