Una nova vacuna aconsegueix controlar el virus del VIH durant un període de temps rècord

|

vacuna


Un assaig clínic de vacuna terapèutica contra el VIH, realitzat a Barcelona, ha aconseguit per primera vegada reeducar el sistema immunitari en alguns casos de persones infectades per ajudar-los a controlar el virus durant períodes llargs de temps. Aquestes persones vacunades no tenen necessitat de prendre tractament antiretroviral.


La vacuna ha estat desenvolupada per investigadors de la Universitat d'Oxford, i s'ha administrat de manera combinada amb un fàrmac que s'ha demostrat capaç de despertar el virus latent dins de l'organisme. Ha estat en un estudi dirigit per IrsiCaixa i la Fundació Lluita contra la Sida, han explicat aquest dijous en un comunicat les dues entitats, al costat de la FundacióGlòria Soler, la Conselleria de Salut de la Generalitat i l'Obra Social la Caixa.


Cinc de 13 participants de l'assaig que han parat la medicació --38,5% - controlen el virus des de fa cinc, 13, 17, 20 i 27 setmanes, respectivament.


L'assaig es realitza a l'Hospital Universitari GermansTrias i Pujol, l'Hospital Clínic-Idibaps i el centre comunitari BCN Checkpoint, amb finançament de la FundacióGlòria Soler, la Gala Sida Barcelona i l'Institut de Salut Carlos III del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat .


Aquests fons complementen els rebuts en el marc del programa Hivacat de l'Obra Social La Caixa, al costat de les conselleries de Salut i d'Economia i Coneixement de la Generalitat i la FundacióClínic.


REFORÇ DEL SISTEMA IMMUNITARI


S'han presentat els resultats preliminars aquest dijous a la ConferenceonRetroviruses and OpportunisticInfections (Croi) a Seattle (Estats Units), considerada com la més important del món sobre infecció per VIH / sida.


Quan s'interromp el tractament antiretroviral, el nivell de virus en sang sol experimentar un rebot al llarg de les quatre primeres setmanes després de deixar els fàrmacs, i en el cas d'aquests cinc pacients, s'han observat petits repunts esporàdics de la càrrega viral , però han baixat al poc temps.


"És com si s'hagués aconseguit per una banda debilitar el virus i d'altra reforçar el sistema immunitari dels pacients, de manera que reaccioni de manera efectiva davant els intents del virus de repuntar i fent desaparèixer de nou la càrrega viral", ha explicat la coordinadora de l'assaig, Beatriz Mothe.


Es tracta d'un comportament similar al que s'observa en els anomenats 'controladors virèmics', persones el sistema immunitari pot controlar de manera natural la quantitat de virus en sang, sense fàrmacs.


PER PRIMERA VEGADA


"Mai s'havia aconseguit que un nombre rellevant de participants en un assaig es convertissin en controladors virèmics després d'una intervenció terapèutica, ja sigui una vacuna o qualsevol altra immunoteràpia", ha afegit Mothe, que ha destacat que aquest avenç mostra per primera vegada que això és possible.


El repte que afronten els investigadors és veure "com augmentar l'eficàcia d'aquesta estratègia perquè sigui efectiva en tots els pacients", ja sigui amb millors vacunes, cicles repetits de dosis inferiors de fàrmacs reactivadors o amb altres productes que estan en desenvolupament, ha destacat l'investigador José Moltó.


El reservori viral està format per cèl·lules infectades pel VIH que romanen latents dins de l'organisme, que no poden ser detectades pel sistema immunitari, de manera que el tractament no pot interrompre mai i l'única forma de destruir-és despertant al virus per detectar on s'amaga i destruir les cèl·lules infectades mitjançant una resposta immunitària efectiva, que en anglès es coneix com a estratègia 'kick & kill', i que ha seguit aquest assaig.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH