dimarts, 14 de juliol de 2020

Un test genòmic evita la quimioteràpia en un 40% de les dones amb càncer de mama

|

Cncerdemama 1


L'ús d'un test genòmic que analitza 50 gens podria servir per evitar la quimioteràpia en fins al 40 per cent de les dones que pateixen càncer de mama HER2 positiu, un subtipus que representa al voltant del 20 per cent de totes les pacients diagnosticades de càncer de mama.


Així es desprèn dels resultats de l'estudi 'Pamela' publicat a la revista 'The Lancet Oncology', en què han participat 19 hospitals espanyols pertanyents al grup de recerca en càncer de mama SOLTI, que calcula que gràcies a aquesta prova cada any 2.000 pacients podrien ser tractades a Espanya sense la necessitat de rebre quimioteràpia.


"Érem conscients que la malaltia HER2 + era biològicament heterogènia, però fins ara no sabíem com utilitzar aquesta informació biològica per a tractar de forma diferent a les pacients amb aquesta malaltia", ha destacat el cap de Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic de Barcelona, Aleix Prat, investigador principal de l'estudi.


En la seva anàlisi van participar 151 pacients en què es pretenia analitzar si les pacients amb càncer de mama HER2 + amb un perfil genòmic determinat, anomenat HER2-enriquit, responen millor al tractament biològic sense quimioteràpia que les pacients amb tumors que pertanyen a la resta de perfils genòmics .


Per a això, van utilitzar un test genòmic anomenat PAM50, capaç d'analitzar simultàniament l'expressió de 50 gens del tumor i permet identificar fins a 4 subgrups de càncer de mama HER2 +: luminal A, luminal B, 'basal-like' i HER2-enriquit.


D'aquesta manera, van veure que el fenotip HER2-enriquit, que representa un 60 per cent de les pacients, permet identificar les pacients que obtenen una elevada eficàcia a un tractament anti-HER2 sense quimioteràpia.


TERÀPIA BIOLÒGICA DURANT 18 SETMANES


En l'estudi es va usar durant 18 setmanes un tractament biològic anti-HER2 basat en dos fàrmacs, lapatinib i trastuzumab, i després es van operar. I els resultats mostren que el tumor desapareixia per complet en un 40 per cent de les pacients amb un perfil genòmic HER2-enriquit, mentre que això només va succeir en un 6 per cent de les pacients amb els altres perfils genòmics.


A més, en el grup de pacients amb un perfil HER2-enriquit el tumor es va reduir significativament de forma molt primerenca. En l'estudi era obligatori fer una biòpsia a les dues setmanes de tractament i es va veure que en el 54 per cent de les pacients amb un perfil HER2-enriquit no hi havia tumor o només quedaven poques cèl·lules tumorals.


"Aquest és el primer estudi que demostra de manera prospectiva la utilitat d'un predictor genòmic en càncer de mama HER2 +. El següent pas és demostrar que la supervivència de les pacients amb tumors HER2 + i un perfil genòmic HER2-enriquit és excel·lent, encara que no rebin quimioteràpia ", ha destacat Prat.


La comunitat autònoma més representant en l'estudi ha estat Catalunya, amb quatre centres a Barcelona (Clínic, ICO, Institut Dexeus i Vall d'Hebron), l'Arnau Vilanova de Lleida i el Sant Joan de Reus (Tarragona); seguida de Madrid, amb 4 hospitals (Ramñon i Cajal, Fuenlabrada, Infanta Cristina i 12 d'octubre); Comunitat Valenciana, amb l'Arnau de Vilanova i el Clínic (València), l'hospital de Torrevella (Alacant) i el Provincial de Castelló; Balears (els hospitals Son Espases i Son Llàtzer); Extremadura (Hospital San Pedro Alcántara de Càceres); Múrcia (Hospital Universitari Verge de l'Arrixaca) i Galícia (CHUS, de Santiago).

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH