dimarts, 20 de octubre de 2020

L'estil de vida determina més el risc de càncer de còlon i recte que la genètica

|

càncer Colon


S'ha desenvolupat el primer model de predicció del risc de càncer de còlon i recte basat en dades a nivell espanyol que combina informació genètica, combinada amb l'estil de vida per a subdividir la població en diferents grups segons el risc de patir aquest tipus de càncer i poder afinar el mètode de detecció precoç.


Els investigadors són del Càncer Colorectal de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), liderat pel Dr. Víctor Moreno, i vinculat a l'Institut Català d'Oncologia (ICO), la Universitat de Barcelona (UB) i el CIBER d'Epidemiologia i Salut pública (CIBERESP).


"Un model de risc és un instrument matemàtic que ens permet fer una predicció de qui té més possibilitats de patir una determinada malaltia, en aquest cas càncer de còlon", explica el Dr. Moreno, cap del Programa de Prevenció i Control del Càncer de l' ICO.


Per desenvolupar-lo, els investigadors han utilitzat les dades provinents de l'estudi multicèntric espanyol "MCC-Spain" (http://www.mccspain.org), realitzat de forma col·lectiva per investigadors pertanyents a l'CIBERESP, que va comptar amb 10.106 participants.


A tots ells se'ls va realitzar una entrevista per analitzar els factors de risc coneguts (dieta, exercici físic, índex de massa corporal, alcohol i antecedents familiars de càncer, entre d'altres) i, en un subgrup de 1.336 casos de càncer colorectal i 2.744 controls , se'ls va fer una anàlisi de sang per detectar la predisposició genètica de desenvolupar un càncer de còlon i recte.


P1050032


Amb tota aquesta informació, l'equip d'investigació ha conclòs que l'estil de vida determina més el risc de càncer que la genètica. Han calculat que si es canvia un estil de vida de risc (per exemple, si s'obté un pes saludable), això pot compensar el tenir 4 punts (lels de risc) de predisposició genètica.


"Això és important tenint en compte que l'estil de vida, a diferència dels trets genètics, és una cosa modificable, mentre que la susceptibilitat genètica la vam heretar dels nostres pares", comenta la Dra. Gemma Ibáñez, digestóloga i primera autora de l'estudi; "De fet, els ítems que hem identificat com a marcadors de risc correlacionen amb les recomanacions establertes pel Codi Europeu contra el càncer, publicat fa un any, per reduir el risc de patir càncer".


"Avui dia, el cribratge en càncer de còlon en pacients que no tenen antecedents familiars es basa únicament en l'edat. Si incloguéssim informació referent als estils de vida i la genètica, podríem classificar la població en grups de més o menys risc, el que ens permetria fer un seguiment més personalitzat", comenta el Dr. Moreno, que també és catedràtic de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB.


Actualment, l'equip d'investigació que ha participat en l'estudi està conduint un nou estudi anomenat COLSCREEN: "Personalització del risc de càncer colorectal" per, entre altres coses, determinar quina és la percepció social sobre el cribratge genètic.


"No hi ha estudis que determinin què pensen els pacients sobre les proves genètiques i si voldran ser informats de les seves probabilitats de tenir certes malalties, i creiem que és molt rellevant", comenta la Dra. Ibáñez.


Paral·lelament, amb aquest mateix nou estudi els investigadors volen veure la utilitat del sistema de puntuació de risc de patir càncer de còlon aplicant de forma prospectiva a la població del Baix Llobregat.

1 Comentaris

1

Article incomplet, hi han mes estudis on queden retratats certs greixos......

escrit per Vicenç 11/mar/17    18:03 h.

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH