El Síndic de Greuges demana amb urgència un nou decret d'admissió a les escoles

|

Col·legi


El Síndic de Greuges ha urgit a la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat a aprovar un nou decret d'admissió d'alumnes amb un plantejament més global, i ha considerat "imprescindible" que estigui llest el més aviat possible.


En una entrevista d'Europa Press, l'adjunta al Síndic per a la defensa dels drets dels infants i dels adolescents, Maria Jesús Larios, ha lamentat que "s'està allargant molt" la seva redacció.


Ha assegurat que la Generalitat ha introduït modificacions al decret de 1997, però que necessita un enfocament més global en aspectes com els elements de preinscripció, criteris d'admissió, els punts concedits, la reserva de places i el percentatge màxim d'alumnat amb necesides especials.


Larios ha explicat que hi ha mesures que es poden anar aplicant com la reserva de places o la detecció de les necessitats especials, però que hi ha altres que necessiten d'un nou decret, del qual la Conselleria d'Ensenyament no li ha donat un termini.


Sobre un altre dels decrets pendents d'Ensenyament és el de l'escola inclusiva, el dictamen acaba de superar el Consell Escolar de Catalunya, ha demanat que es garanteixi l'aplicació i vagi acompanyat dels recursos necessaris per "evitar una inclusió escolar fictícia".


Ha recordat que la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) aposta per una escola inclusiva, i ha assegurat que no val amb que l'alumne estigui en un centre ordinari, sinó que ha de tenir "el màxim desenvolupament amb tots els reforços", per el que veu necessari ràtios adequades, adaptacions curriculars i reforços de professors i cuidadors.


TEMPOS


"El tempo dels nens és un, i és molt important, un any és un percentatge molt important en la seva vida i amb unes conseqüències molt superiors que en els adults, i el tempo de les mesures normatives i d'inversió moltes vegades és excessivament lent", ha dit.


Davant la preinscripció escolar que s'inicia la setmana vinent a Catalunya, ha recordat els informes del Síndic de Greuges en què alertava de com els centres escolars expliquen el seu projecte educatiu, que pot fer que determinades famílies "sentin que no poden accedir a aquest centre".


Ha afirmat que l'escola "no pot escollir els alumnes", ha d'explicar el seu projecte de manera que totes les famílies que ho escoltin sentin que puguin accedir i ser conscient que són un servei que formen part d'un sistema públic.


MENJADOR ESCOLAR


L'adjunta al Síndic de Greuges ha assegurat que s'han "reduït significativament" el nombre de queixes per les beques menjador, i ha celebrat que els nous criteris introduïts per la Generalitat han millorat la situació.


Ha assegurat que el que s'havia d'evitar era que famílies destinaran un 30% del seu pressupost famílies a menjador o que si la beca era parcial, els nens es quedessin només dos dies de la setmana a menjar.


Així mateix, Larios ha demanat una regulació de les activitats complementàries perquè un nen no pugui quedar-se, per exemple, sense colònies "per motius econòmics", així com l'establiment d'ajudes.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH