Un 7,4% dels pacients de Barnaclínic van ser atesos en horaris públics

|

Barnaclnic


La Sindicatura de Comptes de Catalunya ha assegurat que un 7,4% dels pacients de Barnaclínic van ser atesos en horaris d'atenció als pacients públics, i ha constatat coincidències horàries en les visites de consultes externes i en diverses proves i procediments.


Ho ha fet públic en el marc de l'informe relatiu als exercicis 2010, 2011 i 2012 de l'Hospital Clínic de Barcelona, en què assenyala que els comptes anuals del centre no expressen la imatge fie l del patrimoni i de la situació financera de l'hospital a 31 de desembre de les esmentades anualitats.


Sobre la qüestió del Barnaclínic, que la Conselleria de Salut de la Generalitat va anunciar divendres que anava a substituir per una altra entitat que eviti una doble porta d'entrada al sistema en funció dels ingressos, ha detectat "discordances" entre tarifes i preus facturats per proves, pròtesis i honoraris, així com errors o falta de pautes unificades en la facturació.


Segons la Sindicatura de Comptes, Barnaclínic va tramitar la contractació del conjunt de serveis i subministraments fiscalitzats sense seguir els procediments contractuals inclosos en les instruccions internes de contractació de la societat, i contravenint els principis de contractació pública.


L'informe parla també de la contractació de nou personal contravenint les limitacions pressupostàries, així com l'abonament de complements retributius no inclosos en el conveni i el pagament d'una gratificació per objectius a un càrrec directiu en contra de la normativa.


El document també constata la manca d'un marc jurídic que empari la prestació d'assistència sanitària privada per part de centres públics amb els mitjans personals i materials, com seria el cas del Barnaclínic, del qual s'analitza l'exercici 2012.


L'Hospital Clínic presentava un volum d'actiu i de passiu de 510,86, 582,53 i 587.810.000 d'euros en els exercicis 2010, 2011 i 2012, mentre que la liquidació del pressupost presentava uns drets liquidats de 473,48, 452,50 i 521.930.000 en els tres anys consecutius, a més d'unes obligacions reconegudes de 471,69, 452,17 i 477.910.000, respectivament.


FALTA DE RÈGIM JURÍDIC


A més d'abundar en les limitacions que suposa la manca d'un règim jurídic de l'hospital, la Sindicatura ha remarcat que els comptes anuals del centre "no expressen la imatge fidel del patrimoni i de la situació financera" de l'hospital, ni dels resultats, de els fluxos d'efectiu i liquidació pressupostària.


Ha destacat que la major part de l'activitat de l'hospital discorre en un immoble que és propietat de la Universitat de Barcelona, si bé durant els anys fiscalitzats la universitat no ha formalitzat la cessió d'ús d'aquest edifici a favor del centre.


EXERCICIS SOBREVALORATS


Els imports de l'actiu no corrent, com també del patrimoni net, dels exercicis estudiats estan sobrevalorats en 121.520.000 per la comptabilització indeguda de saldos a cobrar a l'Ajuntament de Barcelona.


El saldo del compte de trasplantaments d'altres comunitats autònomes, de 40.810.000, està integrat per factures emeses per l'hospital al Servei Català de la Salut (CatSalut) que no s'ajusten a cap acord contractual.


També s'observa que diverses operacions van ser incorrectament comptabilitzades en el pressupost d'ingressos i de despeses dels tres exercicis.


En l'exercici de 2013, ha detectat diferències entre la informació facilitada per l'ens que fa l'encàrrec i la facilitada per mitjà propi, tant pel que fa al nombre d'encàrrecs de gestió, com als imports comunicats i dades de formalització.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH