dimecres, 27 de gener de 2021

La depressió duplica el risc de mortalitat per a les persones amb cardiopaties

|

Depresin1


La relació que hi ha entre la depressió i les malalties cardiovasculars ha estat àmpliament estudiada, mostrant evidència d'una clara correlació entre ambdues. L'últim estudi, elaborat per investigadors nord-americans del Medical Institute Heart Center a Salt Lake City als EUA, confirma que la depressió duplica el risc de mortalitat en cardiòpates.


En concret, aquest treball va determinar que la depressió és el major predictor de mort en deu anys després del diagnòstic d'una malaltia coronària, arribant a duplicar les probabilitats de defunció en comparació amb els pacients cardiovasculars sense aquest trastorn mental.


L'equip d'investigació va analitzar els registres de salut de gairebé 25.000 pacients de l'Intermountain Healthcare, amb seguiment de mitjana de gairebé 10 anys des del diagnòstic de la malaltia coronària. Al voltant del 15 per cent dels pacients van rebre un diagnòstic de seguiment de la depressió, una proporció substancialment més gran que la taxa estimada de 7,5 a 10 per cent en la població general.


Aquesta relació també passa al revés. Els pacients amb malalties cardiovasculars són diagnosticats de depressió més freqüentment, segons un estudi publicat a 'European Heart Journal'. És a dir, les persones deprimides són dues vegades més propenses a desenvolupar una malaltia cardíaca.


D'aquesta manera, com més severa sigui la depressió, més augmenta el risc de patir un episodi cardiovascular. Els investigadors d'aquest estudi van suggerir un abordatge conjunt en què es alternés 1 reeducació d'estil de vida saludable, teràpia i, en alguns casos, una medicació adequada per millorar la qualitat de vida del pacient cardiovascular deprimit.


¿QUINS SÓN ELS MOTIUS?


Des de la Fundació Espanyola del Cor (FEC), que es fan ressò d'aquest estudi davant la celebració aquest dissabte, 7 d'abril, se celebra el Dia Mundial de la Salut, que aquest any està dedicat a la depressió, recorden que les conseqüències de la depressió en la salut del cor vénen donades per la reducció de l'activitat física, una dieta pobra o abús de substàncies com el tabac o l'alcohol, a més de duplicar les dificultats per a un adequat seguiment de la medicació.


"El mecanisme intrínsec pel qual un pacient amb una cardiopatia isquèmica entra en depressió no és un factor del tot conegut. El que sí se sap és que és un percentatge al voltant del 15 o 20% dels pacients que pateixen un procés cardiovascular agut presenta signes i símptomes típics de depressió, que per si mateixa és un factor condicionant de l'evolució d'aquest problema cardiovascular ", explica el doctor José Luis Palma, vicepresident de la FEC.


Segons afegeixen, un alt percentatge dels pacients que acudeix a consulta del psicòleg després d'un infart acusa símptomes de depressió, a causa del dràstic canvi d'estil de vida que poden experimentar després d'un episodi cardíac i la conseqüent adaptació a aquesta nova situació. "Un infart de miocardi marca un abans i un després, però, així com la majoria dels pacients aconsegueix superar-se i integrar en l'ambient de la seva vida normal, hi ha altres pacients en què la depressió s'aprofundeix", afirma.


Per tant, considera que cal estar molt alerta per dues raons: la primera perquè cal tractar aquest factor de risc independent que entorpeix el pronòstic dels pacients amb infart i, en segon lloc, perquè cal tractar la depressió perquè si no és un cercle viciós que res beneficia l'evolució del pacient cardiovascular.


"Símptomes com els pensaments de mort, insomni i fatiga o pèrdua d'energia són especialment ressenyables en aquest tipus de pacients", assenyala la doctora Julia Vidal, psicòloga especialitzada en gestió de les emocions i membre del Consell d'Experts del Programa d'Empreses Cardiosaludables ( PECS).


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH