dimarts, 24 de novembre de 2020

Espanya es coloca tercera en el lamentable pòdium de la pobresa infantil

|

Pobrezainfantil 2


Unicef ha publicat en el seu informe 'Children of Austerity' que Espanya és el tercer país de la Unió Europea amb un nivell de pobresa infantil més elevada, tant en pobresa ancorada com severa. Els únics països que la superen són Romania i Grècia.


A més Espanya és el tercer país, juntament amb Letònia i Xipre, en què més ha augmentat la diferència entre la protecció social als més grans de 65 anys i la que es proporciona als nens. És a dir, durant la crisi s'ha protegit de manera molt més eficaç a la gent gran que als nens. Segons dades de la Comptabilitat Nacional Anual d'Espanya, recollits per Unicef Comitè Espanyol, la inversió en protecció social a famílies i infància es va reduir en 11.500 millone s d'euros entre 2009 i 2015.


En l'informe es detalla que prop del 40% de la població infantil espanyola es troba en l'anomenada pobresa estancada, fet que suposa un increment de 9 punts entre 2008 i 2014. Aquest tipus de pobresa valora fins a quin punt el benestar d'una població millora o empitjora en termes reals a mitjà i llarg termini, ja que es fixa la línia de pobresa en un any concret (en aquest cas 2008) per estudiar com ha evolucionat l'indicador .

Els sectors més afectats per la crisi econòmica han estat les llars amb nens, les famílies nombroses, les monoparentals i els adolescents. Però no tot ha estat culpa de la crisi, Unicef subratlla que les mesures preses pel govern no han sabut tallar aquesta alça en la pobresa infantil.


Per aquestes raons Gabriel González-Bueno, expert en polítiques d'infància d'UNICEF Comitè Espanyol, ha fet una crida als responsables polítcia. "Encara hi ha una oportunitat perquè els pressupostos de 2017 comencin a canviar aquesta tendència", ha advertit. Però s'ha d'actuar com més aviat millor, "abordar a Espanya la pobresa infantil com a política d'Estat no pot esperar més", ha assenyalat González-Bueno .


CAUSES I SOLUCIONS


"El conjunt de les polítiques de protecció social està molt fragmentat, poc orientat als nens i resulta poc equitatiu", subratlla Unicef al comunicat, i argumenta que això es deu, entre altres causes, al fet que està molt lligat a ajudes relacionades amb les contribucions a la Seguretat Social ja que moltes de les ajudes familiars són en forma de desgravacions fiscals, de les que no es beneficien les llars amb menys recursos.


Però l'informe d'Unicef vol ajudar a donar resposta i oferir solucions. Segons 'Children of Austerity' per millorar l'escassa protecció social a la infància a Espanya, "una mesura fonamental seria posar en marxa una prestació per fill a càrrec molt més generosa i que arribés a un col·lectiu més ampli, si no universal".


La situació Europa no és molt millor. Entre 2008 i 2014, la pobresa infantil ha augmentat en dos terços dels països europeus. L'increment va ser de més de 15 punts percentuals a Xipre, Islàndia i Grècia, i de 7-9 punts percentuals a Hongria, Itàlia, Irlanda i Espanya. Mentre que ni un sol país europeu va augmentar la mitjana de despesa en prestacions per a les famílies, i fins i tot dos terços van reduir la despesa per càpita, mentre que les prestacions a les pensions van pujar de manera generalitzada entre 2010 i 2013.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH