diumenge, 5 de abril de 2020

La pobresa crònica afecta més del 40% dels atesos per Creu Roja a Catalunya

|

Pobrezacrnica


El 40,6% dels usuaris de Creu Roja Catalunya pateixen pobresa crònica, el que vol dir que són pobres des de fa tres anys o més, i aquesta xifra s'eleva al 62,3% en el cas de persones majors de 60 anys, ha constatat l'entitat en l'estudi 'la cronificació de la pobresa', presentat aquest dijous.

"Fa uns anys parlàvem dels nouvinguts a la pobresa, ara ja estem parlant de crònics", ha afirmat la responsable de l'Observatori de la Creu Roja, Anna Sabaté.


Vuit de cada deu atesos pateixen pobresa greu, amb ingressos inferiors a 568,3 euros mensuals, mentre que la pobresa energètica ha augmentat 40 punts respecte al 2011, i afecta el 81% dels usuaris de l'entitat.


Es tracta del desè estudi de l'Observatori, que ha enquestat més de 1.100 persones ateses en programes dedicats a la vulnerabilitat extrema de l'entitat, i ha conclòs que la majoria no compleixen els requisits per rebre una pensió contributiva de la jubilació: el 17% no ha cotitzat mai, i les persones d'entre 50 i 59 anys --en la seva última etapa laboral-- només han cotitzat 11 anys de mitjana.

El 84% dels enquestats formen part de la població activa, i d'ells el 32% té feina --entre el qual hi ha un 8% sense contracte--, mentre que la resta estan desocupats.


L'informe constata que "tenir un contracte laboral no garanteix els ingressos necessaris per a una vida digna": quatre de cada deu persones amb treball cobren per sota de l'salari mínim, amb treballs a temps complet o parcial, de manera que la responsable de l'Observatori Pilar Millán ha demanat al sector empresarial que garanteixi unes condicions dignes.


El 36,3% ingressa entre 301 i 600 euros al mes, mentre que el 12% no té cap ingrés i només el 10,3% ingressa més de 1.000 euros, ha detallat l'entitat, que ha afegit que les fonts majoritàries d'ingressos són les prestacions i el subsidi d'atur --45,3% - i el salari --41,5% -.


MÉS DE CINC FILLS


Algunes dades de l'informe posen de manifest que les necessitats bàsiques estan "en risc", i que tots els enquestats tenen problemes de salut --físics i psicològics--; el 40,8% no pot menjar regularment carn o peix --un 3,6% més que el 2011--, i el 35,2% no pot pagar la hipoteca i el lloguer.


El 76,1% dels que tenen fills no han pogut cobrir les seves necessitats d'escolarització, i el 90,3% no pot fer cap activitat cultural ni d'oci per raons econòmiques, pel que han lamentat que els seus usuaris estan "completament privats del dret a la cultura ".


El 66,5% dels enquestats són dones, i la majoria són persones de mitjana edat, d'origen autòcton i estranger a parts iguals --amb la majoria de forans procedents de Marroc-- i que viuen en família, ja sigui en parella i amb fills o monoparentals, entre les quals han destacat que el 37,8% de les famílies tenen cinc fills o més.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH