dimarts, 1 de desembre de 2020

L'Estat incrementa la inversió en infraestructures a Catalunya mentre el Govern la redueix

|

Obres de l'AP7


El crit de guerra "Espanya ens roba" sembla tenir els seus adeptes, però els números diuen altres coses, almenys en quant a infrestructures es refereixi. Un estudi presentat per Convivència Cívica Catalana revela que l'administració central va augmentar les seves inversions en 2016 a Catalunya en un 29% respecte al 2015, passant de 229 a 295 milions d'euros. Per la seva banda, el govern autonòmic català va reduir l'any passat la seva quantitat invertida en un 18%, des de 149 a 122 milions.


Així ho revela l'informe publicat per l'entitat titulat "Les inversions en infraestructures a Catalunya". El document es basa en les dades de licitació d'obra pública a Catalunya que acaba de donar a conèixer la patronal d'empreses constructores SEOPAN per a l'últim exercici finalitzat, 2016.


El govern central va ser el 2016 la primera administració inversora a Catalunya, amb un volum destinat a infraestructures de transport de 295 milions d'euros davant els 122 milions invertits per l'executiu autonòmic.


La disminució de la inversió en infraestructures pel govern de Puigdemont en el seu primer any de mandat ha agreujat l'apatia inversora mostrada pels successius governs catalans en els últims anys. En conjunt, de 2011 a 2016, el govern autonòmic català ha invertit en infraestructures 103 euros per habitant, un 54% menys que els 225 euros per habitant invertits de mitjana per la resta de governs autonòmics.


El dèficit d'inversió del govern català en infraestructures es posa notablement en relleu quan es compara amb el seu pressupost autonòmic. En els últims sis anys, d'acord a les xifres oficials de licitació, el govern autonòmic de Catalunya ha destinat a infraestructures només el 0,4% del seu pressupost, el percentatge més baix dels 17 governs autonòmics d'Espanya, menys de la meitat que la mitjana autonòmica (1.03%).


A nivell de valoració, Convivència Cívica Catalana considera que aquestes xifres han de ser motiu de reflexió per l'executiu autonòmic català. "No deixa de ser sorprenent -i escassament coherent", assegura en les seves conclusions, "que el govern autonòmic que menys inverteix en infraestructures d'Espanya exigeixi contínuament inversions a altres administracions".


L'entitat lamenta que l'executiu autonòmic català inverteixi en infraestructures substancialment per sota de la mitjana de la resta de governs autonòmics, "prioritzant potser altres despeses més identitaris", i li apel·la a elevar el seu volum d'inversió, almenys al mateix nivell que el de l' govern central a Catalunya.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH