dijous, 27 de febrer de 2020

El PP i Cs presenten un recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos catalans

|

PPyCsrecursodeinconstitucionalidad


El PP i Cs han presentat aquest dijous un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei de Pressupostos del Parlament per incloure partides destinades a la celebració d'un referèndum. L'objectiu del recurs és impedir l'intent dels independentistes d'usar els diners de "tots els catalans" per "destruir Espanya".


Així ho ha assegurat el portaveu del Grup Popular al Congrés, Rafael Hernando, en declaracions als periodistes després de presentar aquest recurs davant del TC acompanyat dels diputats populars Arturo García-Tizón i Alícia Sánchez-Camacho. Per part del partit taronja, ha acudit la parlamentària Patricia Reis. Aquest recurs està "relacionat" amb el que va interposar el president del Govern contra la mateixa norma i que va ser admès a tràmit el passat 4 d'abril.


En concret, els signants del recurs --120 diputats-- demanen declarar la inconstitucionalitat i nul·litat de la disposició addicional 40 de la Llei de Pressupostos catalans i una altra partides pressupostàries adscrites al programa nº132, anomenat 'Organització, gestió i seguiment de processos electorals' per import de cinc milions, 800.000 euros i 407.450 euros, respectivament, que sumen un total de 6,2 milions.


Això sí, el PP i Cs creuen que la Llei de Pressupostos de Catalunya incorre en el "inusual vici del secretisme", pretenent "escamotejar" als ciutadans de les partides destinades al procés independentista. Per això, admeten que estan impugnant partides que poden "suposar raonadament" que estan aplicades a aquestes despeses, tot i que "no estan absolutament explicitats en les mateixes"."UNA BAULA MÉS DEL PROCÉS"


El mateix representant de Ciutadans ja va dir davant el Ple del Parlament català que es "camuflen" fons que ascendeixen a "molt més de 100 milions". "Les dificultats per determinar quines partides pressupostàries han impugnar en aquest recurs, per contemplar les despeses que van a afectar-se a la celebració del referèndum, han estat també grans per formular aquest recurs d'inconstitucionalitat", admeten en l'escrit.


El PP i Cs creuen la disposició 40 de la Llei de Pressupostos de Catalunya és "una baula més del 'Procés', acordat per al finançament del referèndum". I afegeixen que la via que està seguint el Parlament de Catalunya, al marge de qualsevol regla de dret, suposa com ha dit el mateix TC, intentar una "inacceptable via de fet" per "reformar la Constitució al marge d'ella o aconseguir la seva ineficàcia pràctica".


Al seu entendre, aquesta disposició 40 "desconeix" el poder de reforma constitucional que, si s'escau, hauria de ser exercit d'acord amb el que estableix la Carta Magna en el seu article 168, que "també resulta vulnerat".


"INEQUÍVOCA VOLUNTAT" DE FER UN REFERÈNDUM


De fet, aquests partits consideren que és "inequívoca la voluntat política, reiteradament manifestada pel Parlament de Catalunya per mitjà de resolucions successivament anullades, de convocar un referèndum d'autodeterminació". Entre elles, cita la recent licitació d'un acord marc per al subministrament d'urnes amb aquest propòsit.


En el seu recurs al TC, PP i Cs estimen que s'infringeixen més d'una desena d'articles de la Constitució, com el 1.2 relatiu al fet que la sobirania resideix en el poble espanyol, el 9.1 sobre la subjecció dels poders públics a la Carta Magna , el 164 relatiu al valor de cosa jutjada de les sentències del TC o el 149 que recull la competència exclusiva de l'Estat per a l'autorització de consultes populars per via de referèndum.


HERNANDO: UNA MOSTRA DE FORTALESA DE L'ESTAT DE DRET


En declaracions als periodistes, a les portes del TC, Hernando ha afirmat que aquest recurs és una "mostra més" de com PP i Cs fan "front" al procés sobiranista que promou el Govern català de Carles Puigdemont, amb el qual s'intenta , al seu parer, "mutilar els drets dels ciutadans de Catalunya a ser espanyols i europeus".


Hernando ha dit que mostra també com aquestes dues formacions creuen en la "fortalesa" de l'Estat de Dret i la Constitució per fer front als "reptes rupturistes", que "utilitzen" diners de tots els catalans per "aixecar murs" amb els quals "amagar la seva incompetència".


El dirigent del PP ha indicat que el Congrés va aprovar aquest dimecres els pressupostos generals d'Estat que són "molt importants" per a Catalunya perquè recullen "mil milions d'euros" per "millorar la sanitat i educació a Catalunya".


"I aquesta és la forma d'utilitzar els fons i recursos públics, amb pressupostos que serveixen per al desenvolupament, la creació d'ocupació i la prosperitat en el conjunt del territori nacional", ha manifestat Rafael Hernando.


REFORMA DEL REGLAMENT DEL PARLAMENT CATALÀ


En ser preguntat per la reforma del Reglament del Parlament de Catalunya per part de les forces independentistes, Rafael Hernando ha avançat que "quan es perpetri aquest intent de cop d'Estat a la democràcia, actuarem".


Sobre aquest assumpte, la diputada catalana Alicia Sánchez Camacho ha lamentat que "al Parlament de Catalunya, les forces independentistes porten molt de temps volent pervertir la democràcia i volent pervertir el Reglament de la Cambra".


"Davant aquest intent de reforma il·legal del Parlament de Catalunya, el Govern i el PP farà el que hagi de fer per evitar-ho, ja que davant aquest intent de cop d'Estat per destruir Espanya, el Govern i el PP sempre va estar al davant per tranquillitzar als catalans", ha conclòs.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH