diumenge, 24 de gener de 2021

L'esclerosi múltiple és la principal causa de discapacitat entre els joves espanyols

|

Esclorisismultiple


L'esclerosi múltiple (EM és una malaltia neurològica inflamatòria i degenerativa i la causa més freqüent de discapacitat neurològica -després dels accidents de trànsit- en adults joves.


En concret, aquesta malaltia afecta 47.000 persones a Espanya, a 700.000 persones a Europa ia 2,5 milions de persones a tot el món. Segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) cada any es diagnostiquen 1.800 nous casos a Espanya, dels quals un 70% correspondrien a persones d'entre 20 i 40 anys.


Com en moltes d'aquestes malalties, diagnosticar-la i tractar-la a temps pot canviar l'evolució de la mateixa per la qual cosa, consultar de manera precoç, resulta de vital importància.


"Una de les principals característiques d'aquesta malaltia és l'heterogeneïtat, la variabilitat en aspectes clínics, radiològics, resposta als tractaments... sent diferent en cada pacient", ha explicat la Coordinadora del Grup d'Estudi de Malalties Desmielinizants, la doctora Ester Moral torres.


Ara bé, també es mostra optimista sobre els avenços en el tractament de l'esclerosi múltiple: "A partir de la introducció de certs fàrmacs que poden modificar favorablement el curs d'aquesta malaltia, ja hi ha un gran nombre de pacients que porten convivint més de 15 anys amb la malaltia sense presentar discapacitat important".


SÍMPTOMES MÉS FREQÜENTS


Els símptomes més freqüents en els pacients amb esclerosi múltiple són els sensitius (formigueig o adormiment d'un o més membres) i els visuals (sobretot pèrdua d'agudesa visual), presents en el 50-53%.


Per contra en la malaltia en la seva fase més avançada o progressiva solen donar-se més símptomes motors (40-45% dels casos) que principalment es manifesten en forma de debilitat i / o rigidesa muscular. Altres símptomes freqüents són els cerebel·losos (20-25%), com intestabilidad en la marxa, i els trastorns esfinterians (10-13%) amb trastorns de micció.


D'altra banda, les alteracions de l'estat d'ànim com ansietat o depressió és una cosa molt freqüent entre aquests pacients -bé reactiva o com a conseqüència directa de la pròpia malaltia- i la fatiga pot arribar a ser present fins a en un 65-70% dels casos. L'edat mitjana de començament dels símptomes és al voltant dels 28 anys i la relació d'afectats dona/home és aproximadament 3/1.


En un 85% dels casos, el més freqüent és que la malaltia es presenti en "brots", és a dir, símptomes neurològics nous o empitjorament brusc de símptomes abans presents, que duren més de 24 hores.


GRAUS VARIABLES DE DISCAPACITAT


Les persones amb esclerosi múltiple de vegades desenvolupen graus variables de discapacitat, i quan aquesta s'adquireix és, en general, en casos avançats de la malaltia: molts dels quals van ser diagnosticats en l'època en què no es disposava de tractaments efectius.


Per aquest motiu, un estudi realitzat pocs anys enrere, assenyalava que un 75% dels afectats per esclerosi múltiple compta amb certificat de minusvalidesa, un 50% necessita de suport per a deambular i un 23% necessita cadira de rodes. A més, un 42% dels afectats afirma que la seva qualitat de vida depèn en gran mesura de l'ús de medicaments o ajudes mèdiques com la rehabilitació.


"Aquestes xifres ja han canviat i sens dubte milloraran en els propers anys a mesura que de cada vegada hi hagi més persones que hagin estat tractades en les fases inicials de la malaltia amb els nous fàrmacs", assegura la doctora Moral.


RECOMANACIONS GENERALS PER A PACIENTS


Des de la Societat Espanyola de Neurologia recomanen, en primer lloc, evitar la calor ja que pot desencadenar, fins a un 80% dels pacients, un empitjorament temporal de símptomes que el pacient prèviament ha presentat i que havien desaparegut.


No hi ha evidència científica que cap tipus de dieta resulti especialment beneficiosa per als pacients amb esclerosi, però igual que a la resta de la població, el consum habitual d'una dieta sana, mediterrània, rica en fruites, verdures, llegums i baixa en greixos saturats és recomanable.


També com per a la resta de la població, es recomana que si es consumeix alcohol, sigui de manera responsable i evitant abusos. Pel que fa al tabac, són ja molts els estudis que donen suport que, sens dubte, és un factor perjudicial que pot col·laborar tant a fomentar el desenvolupament de la malaltia com condicionar la posterior evolució de la mateixa.


Des de la SEN també recomanen la pràctica d'exercici. Per exemple, el tai-txi o el ioga són especialment recomanables en casos d'afectació de l'equilibri. A més, asseguren que mantenir, en la mesura del possible, l'activitat laboral és positiu per evitar caure en depressions.


QUÈ PASSA AMB L'EMBARÀS?


Ja que l'esclerosi afecta molts pacients joves i predominantment a dones, l'embaràs és una qüestió que es planteja sovint. La primera pregunta que els pacients solen planteares si es tracta o no d'una malaltia hereditària: tot i que l'esclerosi no segueixi un típic patró hereditari, hi ha una certa predisposició genètica.


Pel que fa a la medicació, s'aconsella la suspensió dels tractaments durant l'embaràs i es recomana reiniciar-precoçment després del part. Cal tenir en compte que la taxa de brots disminueix de manera significativa durant l'embaràs, però després del part, es produeix un augment significatiu dels mateixos en els 6 mesos posteriors.


A més, recalquen que no existeixen majors taxes d'avortaments o complicacions en el part en les pacients amb EM respecte a la població general i no s'ha detectat cap influència de l'anestèsia epidural com a possible desencadenant de brots.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH