dimarts, 21 de setembre de 2021

Espanya revalida el lideratge mundial en trasplantaments d'òrgans

|

Donaciondeorganos


Espanya revalidarà un any més el seu lideratge mundial en trasplantaments d'òrgans. Tot i això, la nova directora general de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), Beatriz Domínguez-Gil, avisa que s'estan assolint ja nivells que són "molt difícils de millorar" i requereixen seguir innovant contínuament.


"Ens movem ja en xifres d'absoluta excepcionalitat", ha reconegut quan fa poc més d'un mes del seu nomenament com a successora de Rafael Matesanz al capdavant d'aquesta institució. En la seva presa de possessió oficiosa Domínguez-Gil es va comprometre a aconseguir que Espanya mantingués el seu lideratge mundial en donació i trasplantaments "altres 25 anys més", i les xifres del que va d'any conviden a aquest optimisme ja que se superaran els 5.000 trasplantaments anuals que s'havien proposat per al 2020.


No obstant això, la directora general de l'ONT admet que aquestes xifres estan fregant el seu sostre ja que, a més, "l'entorn no és favorable per a la donació perquè afortunadament ha baixat molt la mortalitat per accidents de trànsit i per mort cerebrovascular".


Aquesta situació obliga a "estar contínuament innovant, generant noves idees i programes i consolidant els ja existents", segons Domínguez-Gil, que també avisa que una altra de les amenaces que haurà de contrarestar durant el seu mandat serà evitar que el sistema es relaxi. "Quan hem arribat a nivells d'excel·lència, sempre es corre el risc d'adormir-nos en els llorers", ha assenyalat.

A més, avisa també que la millora any rera any no sempre es traduirà en millors xifres de donació i trasplantaments. "L'estabilització ja seria un èxit, però encara tenim marge per millorar qualitativament", ha aclarit.


En aquest sentit, la directora general de l'ONT ha avançat que treballen per millorar la col·laboració amb altres unitats hospitalàries a la recerca de "més oportunitats de donació" fora de les unitats de cures intensives (UCI), alguna cosa en el que ja treballen amb els metges d'Urgències i que ara pretenen ampliar a les de Neurologia, Neurocirurgia o Medicina Interna.


Així mateix, també està millorant la donació en asistòlia, que representa ja el 27 per cent de totes les donacions registrades en el que va d'any, i que volen aprofitar perquè siguin "més multiorgàniques" i "a igual nombre de donants pugui haver més pacients que es beneficiïn d'aquest gest ".


LA MITJANA D'EDAT DELS DONANTS ÉS JA DE 60 ANYS


Un altre repte al qual des de fa anys s'està adaptant l'ONT és el progressiu envelliment de la població a Espanya fruit de l'augment de l'esperança de vida, el que fa que també envelleixin les llistes d'espera de trasplantament.


Per a això, utilitzen estratègies perquè els òrgans s'assignen tenint en compte l'edat de donant i receptor, de manera que "un òrgan d'edat avançada en un receptor major pot funcionar molt bé i cobrir-perfectament les seves expectatives de supervivència", segons Domínguez- Gil.

De fet, l'edat del donant ha anat augmentant en els últims anys i està ja en 60,1 anys de mitjana. A més, la meitat tenen més de 60 anys, el 30 per cent més de 70 i fins a un 10 per cent dels donants tenen més de 80 anys.


Pel que fa als receptors, varia molt depenent de l'òrgan però en trasplantament renal l'edat mitjana és de 54 anys quan l'any 2000 era a 47 anys de mitjana. En el trasplantament hepàtic, els receptors tenen 53,4 anys de mitjana quan l'any 2000 era de 49,8 anys.


COMBATRE EL TRÀNSIT D'ÒRGANS I EL TURISME SANITARI


A més, en el seu mandat també haurà de seguir treballant per combatre el tràfic d'òrgans i estar atents per evitar que es repeteixin nous intents de privatització o de turisme sanitari que busquen aprofitar-se de l ' "excel·lència" del sistema espanyol.


De fet, fa un any la Guàrdia Civil va detectar un frau a la Seguretat Social pel qual diversos ciutadans de Bulgària obtenien contractes de treball ficticis per sotmetre a tractaments de diàlisi i entrar a la llista d'espera per rebre un trasplantament de ronyó.


Davant situacions com aquesta, l'ONT està treballant amb les comunitats autònomes per elaborar una normativa que permeti exigir un mínim de residència legal a Espanya per accedir a la llista d'espera de trasplantaments, que podria fixar-se en dos anys, segons ha avançat Domínguez-Gil .


"No hem de presentar-lo com un tema xenòfob. De fet, a Espanya som molt sensibles a atendre pacients d'altres països però no podem assumir tots els pacients perquè el nostre sistema de trasplantaments s'enfonsaria", ha alertat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH