dimecres, 23 de setembre de 2020

PSC, Cs i CSQP impugan la llei de la hisenda catalana davant del Consell de Garanties

|

Psccsqpaliciaromerojoancoscubiela


Cs, el PSC i SíQueEsPot recorreran al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) la primera de les dues parts de la llei que busca consolidar l'Agència Tributària de Catalunya i que, en última instància, persegueix que la Generalitat estigui preparada per assumir tota la hisenda d'una eventual Catalunya independent.


Alícia Romero (PSC) i Joan Coscubiela (SíQueEsPot) han comparegut al Parlament per explicar que han demanat junts el dictamen al CGE perquè entenen que la norma genera una "enorme inseguretat jurídica en els ciutadans perquè està feta, a posta, perquè sigui confusa ".


Alerten que "vol ser alhora una llei de 'desconnexió' i una llei autonòmica, i això és impossible", i detallen que el text evita fer referències a la Constitució ia l'Estatut perquè, segons afirmen, JxSí i la CUP pretenen que la hisenda catalana respongui a una nova legalitat catalana sense atrevir-se a deixar-ho per escrit.


Tots dos grups han presentat més de 140 esmenes al text, però la majoria d'elles han estat rebutjades, i lamenten que "els ciutadans no tindran clar a qui pagar els seus impostos" si prospera el redactat final.


A més, critiquen que la llei prevegi que siguin assessors fiscals privats els que formin el nou Consell Fiscal per dissenyar l'estratègia tributària catalana: "És com posar la guineu a cuidar les gallines".


També en roda de premsa a la cambra catalana, el portaveu adjunt de Cs al Parlament Fernando de Páramo ha deplorat que el Govern creï un "xiringuito" com l'Agència Tributària Catalana mentre diu que no té recursos per reduir les llistes d'espera sanitàries i pagar els llibres de text als alumnes.


"No és el que necessita Catalunya en aquest moment" i simplement és una duplicitat administrativa perquè ja hi ha regulació en aquesta matèria estatal, ha destacat De Páramo.


BLOQUEIG DE LA TRAMITACIÓ


La norma impugnada és la que es recull sota el nom de proposició de llei del Codi Tributari de Catalunya, que es va tancar el passat dimecres a la Comissió d'Economia i Hisenda del Parlament i que anava a votar-se en el pròxim ple, però ja no serà possible a causa del recurs.


Abans que la primera part de la hisenda pròpia arribi al ple per a la seva aprovació final, el Consell de Garanties Estatutàries ha de pronunciar-se sobre la legalitat de la norma, i per a això disposa d'un mes, un termini que posposa el procés fins com a mínim el últim ple abans de l'aturada estiuenca.


La proposició de llei del Codi tributari de Catalunya i d'aprovació dels llibres primer, segon i tercer, relatiu a l'Administració tributària de la Generalitat de Catalunya regula aspectes com la codificació del dret tributari de Catalunya; l'Administració tributària de la Generalitat; l'Agència Tributària de Catalunya; la Junta de Tributs; la creació del Consell Fiscal de Catalunya i l'Institut d'investigació fiscal i estudis tributaris.


La norma es va acceptar a tràmit a l'octubre de 2016 amb el vot a favor de JxSí i la CUP i el rebuig de la resta de grups, i per ara no presenta massa dubtes legals perquè busca desenvolupar les competències que la Generalitat té en aquesta matèria.


Aquesta primera part de la llei busca definir el "continent", és a dir, l'estructura de l'administració tributària catalana, i la segona part buscarà definir el contingut, basat en les funcions que assumirà.


Encara no s'ha concretat quants llibres tindrà aquesta llei --demà tiraran endavant els primers tres -, i es definirà quan JxSí i la CUP decideixin emprendre la segona part de la norma, la qual podria ser més polèmica.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH