dissabte, 15 de maig de 2021

Experts consideren que l'índex de preus de lloguer del Govern és "arbitrari" i "perjudicial"

|

La signatura d'hipoteques sobre habitatges es dispara a l'agost un 24% i encadena tres mesos d'ascensos


La notícia que la Generalitat està elaborant un índex dels preus de lloguer de tot Catalunya ha estat rebuda amb controvèrsia. Si bé alguns sectors consideren que pot ser beneficiós per regular la incessant pujada dels preus, diverses entitats ja han mostrat la seva disconformitat, especialment per com estan elaborats.


Empreses del sector immobiliari asseguren que "l'índex no és un bon instrument per poder regular el preu dels arrendaments a Catalunya". En aquests, hi ha "deviaciones d'entre el 20% i 40%, que desvirtuen completament el mercat, convertint-lo en un mercat tendenciós, on la majoria de les rendes estan molt per sota del preu de mercat, mentre que en altres ocasions està per sobre ".


El nou índex calcula el preu per metre quadrat d'un habitatge mitjançant un geolocalitzador i li suma les diferents variables (metres quadrats, ubicació, equipaments propis i de la zona ...) ia partir d'aquests factors elabora una mitjana recomanable.


La consellera de Governació, Merixell Borràs, ha argumentat que les mesures preses en el mercat dels arrendaments estan creades per regular el sector immobiliari dels lloguers, però les empreses consideren que generarà "confusió i, en comptes d'aportar transparència al mercat , fomentant l'elaboració de contractes sense declarar i el frau fiscal ".


Els experts han realitzat les primeres proves a l'índex de preus de la Generalitat tal i com aquesta ha recomanat per anar millorant la proposta i el resultat sembla que no ha estat l'esperat. Segons l'opinió dels especialistes aquest índex "és molt arbitrari, confús, no té en compte l'estat de l'habitatge i acabarà perjudicant els inquilins".


Les empreses considera que la nova mesura de la Generalitat és conseqüència d'haver pres unes decisions "precipitades i perjudicials" i requereix al govern que "se centri en oferir solucions en polítiques socials d'habitatge, on hi ha recorregut per aportar solucions a les famílies més desfavorides ", assenyala.


D'altra banda, si l'administració catalana vol actuar en política d'habitatge, ha sentenciat, ha de "fer-ho amb mesures que fomentin i ampliïn l'oferta del parc d'habitatges de lloguer. D'aquesta manera, s'aconseguirà la reducció dels preus de les rendes del lloguer "han assegurat des Lloguer Segur.


El nou índex de preus de la Generalitat es va presentar el passat dimecres amb 27 municipis avaluats. Per ara, el Govern ha recordat que pot ser una eina de referència per als inquilins, però en un futur preveu que almenys totes les immobiliàries estiguin obligades a mostrar aquest índex als interessats en el lloguer.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH