divendres, 13 de desembre de 2019

L'Obra Social 'La Caixa' ajuda a trobar feina a més de 40.000 persones en risc d'exclusió social

|

Incorpora 10anys


Incorpora, el programa d'inserció laboral de l'Obra Social 'La Caixa' compleix 10 anys i, en tot aquest temps, ha facilitat 40.685 llocs de treball a persones en situació o risc d'exclusió social gràcies a la col·laboració de 10.517 empreses i 257 tècnics d'inserció de 118 entitats socials.


Des del 2006, Incorpora promou la contractació de col·lectius amb dificultats especials per trobar feina, com ara persones amb discapacitat, aturats de llarga durada, joves en situació de vulnerabilitat, ex reclusos i víctimes de violència de gènere. A Catalunya es destinen íntegrament més de 7.970.000 euros.


En aquest últim any, el 2016, Incorpora ha promogut la contractació de 9.349 persones en situació de vulnerabilitat a Catalunya. D'aquestes, un 52% són dones i un 48% homes. Pel que fa als col·lectius, el 27% corresponen a persones amb discapacitat i el 73% a persones en risc d'exclusió social.


En concret, del atesos per discapacitat, el 26% tenen un trastorn mental, un col·lectiu pel que aposten molt, segons ha explicat Jaume Farré, director de programes socials Fundació 'La Caixa' en la roda de premsa pel desè aniversari.


Del 73% restant, un 26% són joves en risc d'exclusió; el 24% són persones majors de 45 anys; un altre 24%, entre 30 y 45 anys amb persones al seu càrrec; el 5%, persones privades de llibertat que ja tenen el tercer grau a la presó i un 1% dones que han sofert violència de gènere.


Tots s'incorporen a l'empresa amb els mateixos contractes i sous que una persona que aconsegueixi el treball per qualsevol altra via. En un principi, els contractes solen ser temporals però amb l'objectiu d'aconseguir un treball fix. Des de Fundació 'La Caixa' asseguren que el 84% de les persones que han entrat a Incorpora continuen tenint una feina -encara que no té per què ser amb la que van començar- ja que l'objectiu és inserir-los al mercat laboral.


Incorpora celebra també deu anys a Barcelona, on ha facilitat 27.710 contractacions amb el suport de 6.640 empreses, 194 tècnics i 85 entitats socials.


ELS TÈCNICS D'INSERCIÓ, UNA FIGURA CLAU


Una de les claus del programa Incorpora és que aborda la inclusió sociolaboral des d'una perspectiva innovadora, transversal i integral. En aquest sentit, els tècnics d'inserció hi tenen un paper fonamental perquè estableixen un pont entre les necessitats de les empreses i els suports que requereixen les persones.


A més, ofereixen formació, acompanyament i seguiment laboral a la persona inserida. Al final, es tracta de crear un clima d'entesa entre totes dues parts, que es tradueixi en oportunitats per a les persones amb més dificultats en la cerca d'una feina.


Incorpora 10anys1


Bernardo Muñoz, tècnic del programa Incorpora i treballador de la Fundació Privada El Molí d'en Puigverd, ha explicat que la base de la seva feina és "un seguiment eficient, poc invasiu i personalitzat".


A més, el seu paper és clau també perquè les empreses vulguin formar part del programa explicant la inserció com un acte de responsabilitat social però també com una "forma eficaç de cobrir un lloc de treball amb una persona motivada i preparada".


EN PRIMERA PERSONA


A l'acte ha acudit Juan Carlos Quintana, una persona que ha seguit un itinerari d'inserció laboral a través del programa Incorpora. "Feia temps que buscava feina però tenia difiultats per aprendre o mantenir converses. Però a Incorpora des del principi em van fer un seguiment i ara fa nou anys que treballo a Decotec", ha explicat. "Incorpora m'ha canviat perquè a més de ser independent, torno a veure feliç a la meva família", ha assegurat Quintana.


El treball d'Incorpora no finalitza un cop la persona ha aconseguit un lloc de treball si no que continua amb un seguiment per veure si hi ha alguna problemàtica i poder solucionar-la. De fet, Salvador Chamizo, de Decotec, empresa col·laboradora d'Incorpora Barcelona, ha afirmat que "l'acompanyament rebut és imprescindible perquè dona molta tranquil·litat saber que si passa qualsevol cosa podem parlar amb el tècnic". I ha matisat: "El suport de l'entitat és molt important ja que hi ha coses que desconeixem del col·lectiu de persones amb discapacitat i ells ens ajuden molt".


EMPRENDRE AMB L'ESPERANÇA


Una altra vessant del programa Incorpora és amb un servei d'inserció laboral amb emprenedoria i autoocupació, que es duu a terme amb la col·laboració de la 'Fundació de l'Esperança' i que ja ha creat 431 micro empreses.


Roser Masjuan, tècnica d'aquesta entitat ha explicat que en el cas dels punts d'autoocupació, les persones que acudeixen tenen "molt clara la seva idea de negoci però que emprendre és molt més" i que el més difícil d'aconseguir és el finançament.


Aquí és on entra en joc MicroBank, de CaixaBank, que concedeix crèdits i finançament a les persones que quedarien fora dels préstecs normals per joventut o per exclusió financera. Fausto Luna i Nuria Citoula han explicat la seva experiència formant part d'aquest programa i han assegurat que gràcies a la Fundació la seva vida ha canviat perquè han pogut fer realitat la seva empresa. "Cada dia ens aixequem pensant com podem millorar-la fent-la crèixer".


RECONEIXEMENTS AL COMPROMÍS EN LA INCLUSIÓ SOCIAL


En el marc de la celebració dels deu primers anys, l'Obra Social 'La Caixa' ha organitzat un acte per reconèixer totes les empreses, organitzacions i institucions que formen part de l'àmplia xarxa i que contribueixen a construir una societat més justa, solidaria i cohesionada.


Els reconeixements es divideixen en diferents categories: empresa degana vinculada al programa Incorpora; empresa que ha destacat pel seu alt nivell d'insercions durant aquests deu anys; empresa implicada, especialment, en la millora de l'ocupabilitat de les persones usuàries del programa Incorpora; emprenedor Incorpora; i un reconeixement especial. 


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH