dissabte, 28 de març de 2020

Save the Children denuncia les "greus deficiències" dels centres de menors de Catalunya

|

Un milió de nens i adolescents es veuen afectats per trastorns mentals a Espanya


L'ONG Save the Children ha assegurat que els últims fets ocorreguts en centres de protecció de menors de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de la Generalitat (Dgaia), com la detenció de 12 joves a Manresa (Barcelona), demostren que el sistema a Catalunya "té greus deficiències" i el Govern no està donant als nens tutelats la protecció que necessiten.


En un comunicat, l'organització ha atribuït les mancances del sistema a la manca de recursos humans i materials, la privatització i la sobreocupació dels centres, i ha vist amb especial preocupació la situació dels menors estrangers no acompanyats (Mena), per la qual que ha demanat que es formi el personal sobre les seves necessitats específiques.


"Els centres no compten amb els recursos personals i materials necessaris per atendre les seves situacions, augmentant així la seva vulnerabilitat", com ja ha alertat el Síndic de Greuges, ha assenyalat Save the Children sobre els menors no acompanyats, que ha dit que requereixen una atenció específica que respongui a les seves necessitats.


L'organització ha identificat cinc problemes generals per a tot el sistema, entre els quals ha destacat la privatització dels recursos, sobre la qual ha afirmat que els concerts existents entre entitats socials i la Generalitat en la gestió d'aquests centres "dificulta la rendició de comptes "sobre el funcionament i compliment del dret.


També ha alertat que la majoria de centres tenen un nombre massa elevat de places --i especialment els de acollida--, el que dificulta la integració i la cura dels menors, i alhora estan sobreocupats, barrejant perfils d'edat dels nens acollits.


Finalment, ha considerat que l'alta rotació del personal dificulta l'ambient d'estabilitat i rutina , i que "les retallades en personal i mitjans que estan patint els centres tenen un impacte directe en el compliment dels drets dels nens" que hi resideixen .


Save the Children ha criticat l'alta institucionalització en el sistema, ja que el 43,5% dels menors separats de les seves famílies viuen en centres de menors pel que ha demanat a la Dgaia que promogui de forma efectiva l'acolliment familiar professionalitzada.


INSPECCIONS PERIÒDIQUES


Entre les propostes que ha dirigit a la Generalitat, figura l'establiment de "criteris uniformes i inequívocs" sobre l'atenció educativa als centres, així com un sistema d'auditoria i seguiment de l'atenció a través d'inspeccions periòdiques.


L'ONG ha recomanat incrementar el finançament i garantixar que els joves dins el sistema de protecció tenen el suport necessari per accedir a programes formatius adaptats a les seves expectatives i motivacions.


La responsable de l'entitat a Catalunya, Guiomar Todó, ha mantingut que "les contínues denúncies i problemes que envolten els centres de menors són la prova que cal reformular aquest model d'acord amb els estàndards internacionals".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH