diumenge, 25 de juliol de 2021

Barcelona competeix amb 18 ciutats per albergar l'Agència Europea del Medicament

|

Aquest dilluns el Ministeri de Sanitat va presentar formalment la candidatura.


Barcelona competirà amb altres 18 ciutats per albergar l'Agència Europea de Medicaments (EMA) que serà relocalizada de Londres després del 'Brexit', entre elles Amsterdam, Milà, Viena i Bratislava, algunes d'altres candidatures que parteixen com a favorites juntament amb la ciutat comtal.


També competirà amb Atenes, Bonn, Brusselles, Bucarest, Copenhaguen, Dublín, Hèlsinki, Lille, Porto, Sofia, Estocolm, Malta, Varsòvia i Zagreb, segons la llista oficial de candidates publicada pel Consell després de concloure la passada mitjanit el termini per presentar.


L'Agència Europea de Medicaments s'encarrega de l'avaluació científica, la supervisió i la vigilància farmacològica a la UE i és essencial per al funcionament del mercat únic dels medicaments a la UE.

Així mateix, vuit ciutats --Bruselas, Dublín, Frankfurt, París, Praga, Luxemburg, Viena i Varsovia-- han presentat la seva candidatura per acollir la seu de l'Autoritat Bancària Europea (EBA), que també haurà de traslladar de Londres.


L'EBA, en què a priori parteix com a favorita la ciutat alemanya de Frankfurt, s'encarrega d'avaluar els riscos i vulnerabilitats del sector bancari a la UE a través d'informes periòdics d'avaluació de riscos i proves de resistència a la banca a escala europea i vetlla per la regulació i supervisió prudencial i constant en el sector bancari europeu.


En total, els 27 Estats membre han presentat 23 ciutats candidates per acollir les dues seus, el trasllat haurà de costejar Regne Unit.


Bèlgica, Polònia, Àustria, França, Alemanya i Irlanda han presentat candidates per optar a les dues seus i en canvi Xipre, Estònia, Lituània, Letònia, Hongria i Eslovènia ha estat els únics països que no han presentat cap.


DECISIÓ AL NOVEMBRE


Els líders europeus van acordar el passat 22 de juny els criteris en base als quals la Comissió Europea avaluarà cadascuna de les candidates, un procés que començarà a partir d'ara, tot i que els Govern seran el que hauran de decidir les seus escollides.


Els Vint tindran un debat polític sobre les candidates a la llum de l'avaluació de la Comissió a l'octubre i decidiran les ciutats escollides al novembre d'acord amb una votació.


Totes les ofertes es sotmetran a votació llevat que siguin retirades pels països afectats. Si la ciutat d'un Estats membre que ha presentat candidates per acollir les dues seus resulta triada, la seva altra candidata decaurà, atès que les dues seus no podran anar al mateix país. Primer es decidirà la seu de l'EMA i després, la de l'EBA.


Pel que fa al procés de votació, que serà secreta i cada un dels Vint tindrà el mateix nombre de vots, hi haurà tres rondes de votació successives.


En la primera fase de vot cada país ha de repartir sis punts entre els seus 3 ciutats preferides (3, 2, 1) i una es proclamarà immediatament guanyadora si rep la màxima puntuació d'almenys 14 països de l'EMA. Si no hi ha una clara vencedora passaran el tall les tres candidates amb més puntuació a una segona ronda en què cada país tindrà un vot d'un sol punt. Si tampoc hi ha un clar vencedor, encara hi haurà una tercera volta de votació.


CRITERIS DE DECISIÓ


Ens ells criteris pactats figuren la garantia que l'agència estigui operativa quan el Regne Unit surti de la Unió Europea i garantir la continuïtat de l'activitat de les agències, així com un criteri de distribució geogràfica, tenint en compte que hi ha països que no acullen cap agència, especialment els països de l'est.


També es tindran en compte criteris com l'accessibilitat de les ciutats, l'existència d'escoles per als fills del personal, així com l'accés al mercat laboral i l'atenció sanitària per a les famílies dels empleats.

La Comissió Europea avaluarà cadascuna de les candidatures en base als criteris pactats i publicarà les seves avaluacions el 30 de setembre.


"Ara procedirem a avaluar totes les ofertes de forma objectiva i publicarem la nostra avaluació el 30 de setembre", ha confirmat la portaveu de l'Executiu comunitari, Mina Andreeva, que ha insistit que l'avaluació es basarà en "els criteris objectius i transparents" acordats.


Tot i que les agències "poden aportar les seves observacions" al procés, la portaveu ha deixat clar que els criteris ja inclouen "la dimensió humana i d'aquesta manera es té en compte l'opinió dels empleats" de les mateixes, a l'tenir-se en compte les seves " preocupacions "com l'accés al mercat laboral per als seus familiars o les connexions de vol.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH