divendres, 5 de juny de 2020

UGT aposta per un canvi de model turístic per a combatre la turismofòbia

|

turistes 2


UGT ha rebutjat els actes de protesta violents que s'estan produint en algunes zones turístiques d'Espanya perquè la violència "no pot ser una forma de denúncia", si bé ha reiterat la "imperiosa necessitat" d'actuar sobre el model turístic espanyol per aconseguir que sigui "sostenible i de qualitat".


En una nota, el sindicat advoca per eradicar l'explotació laboral del model turístic, donar-li qualitat, sostenibilitat, i fer-ho compatible amb els drets ciutadans en les zones turístiques, un debat que "no està en l'enfrontament entre nadius i forans, sinó en la manca d'actuació política ".


El sindicat considera que cal reconduir la situació del sector turístic que, actualment està generant rebuig entre la població d'algunes zones d'Espanya com Barcelona, Sant Sebastià, Palma de Mallorca i Eivissa, per la massificació i les polítiques que "han permès l'explotació laboral, el frau fiscal, la degradació dels entorns urbans, i la sobreexplotació dels espais naturals ".


Per a l'organització sindical cal un canvi de polítiques, ja que "no es tracta de comptabilitzar, simplement, quantes persones visiten el nostre país sinó què és el que aporten". "Aquesta situació té un impacte directe i negatiu sobre la qualitat dels serveis i l'empobriment de l'activitat turística.


La sobresaturació i l'aglomeració han comportat danys en el benestar i la convivència en determinades poblacions", denuncia.


UN CANVI DEL MODEL


D'aquesta manera, UGT aposta per desenvolupar un canvi de model, una estratègia turística comuna, a través d'una reconversió integral del sector amb implicació de les administracions públiques, i des del diàleg social, canviant l'actual model de sol, platja i oci a baixos preus, que dóna "evidents símptomes d'esgotament", i substituir-lo per un altre en què prevalgui un turisme de qualitat, d'alt valor afegit, desestacionalitzat, que faci ús "eficient i eficaç" de les noves tecnologies, i que aposti per la formació dels seus treballadors i treballadores i la millora de les condicions laborals.


Per això, advoca per potenciar elements com el patrimoni cultural i històric, el paisatge, la biodiversitat o la gastronomia, així com impulsar l'estabilitat laboral dels treballadors del sector turístic mitjançant una interrelació "eficaç i efectiva" de les diferents modalitats de turisme.


També veu necessari repercutir beneficis empresarials en increments salarials dels treballadors i una inversió real en formació de treballadors que aporti qualitat i qualificació al propi sector. Potenciar, entre altres, la figura del treballador fix discontinu, que combina la temporalitat del sector amb les garanties jurídiques de continuïtat en l'ocupació.


Igualment, advoca per desterrar la cultura de l'externalització de serveis com a via per a la precarització de les condicions laborals i diversificar el sector amb propostes de qualitat que ofereixin altres alternatives de tipus cultura, gastronòmic o rural.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH