dilluns, 13 de juliol de 2020

La sanitat privada presenta un pla de xoc per acabar amb les llistes d'espera en la pública

|

Operaciontrasplantequirofano

2.000 quiròfans, 452 hospitals i uns 100.000 professionals sanitaris més estarien a disposició de la sanitat pública.


La Fundació IDIS, que representa els principals grups hospitalaris privats i companyies asseguradores de salut a Espanya, ha dissenyat un pla de xoc que podria deixar a zero les llistes d'espera quirúrgica de la sanitat pública.


IDIS ha enviat una carta a la Ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, en què detalla el pla per acabar amb les llistes d'espera abans que acabi l'any i que requeriria una inversió propera als 1.500 milions d'euros.


El Sistema Nacional de Salut (SNS) va començar 2017 amb més de 614.000 pacients esperant per sotmetre a una cirurgia no urgent, segons les últimes dades publicades pel Ministeri de Sanitat, i la demora mitjana se situava en uns 115 dies, 26 més que l' any anterior.


Per acabar amb aquesta situació, IDIS posa a disposició de les administracions sanitàries tot el potencial assistencial de la sanitat privada, amb més 2.000 quiròfans, 452 hospitals i prop de 100.000 professionals sanitaris, així com l'experiència que acumulen al realitzar cada any més d'1 , 5 milions d'intervencions quirúrgiques, el 30 per cent de totes les que es duen a terme a Espanya.


De fet, calculen que per fer-ho possible en pocs mesos caldria incrementar en una mitjana de 3 a 4 operacions per quiròfan i dia l'activitat de la xarxa d'hospitals de la sanitat privada, una cosa que consideren "totalment viable" tenint en compte la seva capacitat actual i la seva "elevada" agilitat en la resposta a les necessitats de la població.


"Cal una voluntat política en la recerca de solucions que garanteixin la continuïtat del sistema, deixant de banda formulacions ideològiques i que donin resposta a necessitats urgents i reals que preocupen i afecten els ciutadans", ha destacat el director general de la Fundació IDIS, Manuel Vilches.


La dotació econòmica del pla s'ha calculat a partir de les últimes dades del Ministeri, les patologies més freqüents en les llistes d'espera quirúrgica i els càlculs estimatius del IDIS en funció de la seva experiència, i equivaldria al 1,5 per cent sobre la despesa pública en sanitat que preveu 2017. tot i això, segons puntualitzen, un terç de la mateixa, uns 450 milions, retornaria a les administracions via impostos.


EL COST D'UN MES DE DESPESA FARMACÈUTICA


A més, recorden que aquest esforç pressupostari que sol·liciten es duria a terme una única vegada, de manera que no ho veuen "excessiu" en comparació amb altres assignacions de despesa sanitària actuals, ja que equivaldria al cost de tot just un mes de despesa farmacèutica a tot Espanya i prop del 10 per cent del cost sanitari anual associat a les seqüeles del tabaquisme.


IDIS sol·licitarà en els pròxims dies reunions amb els màxims responsables del Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes per presentar-los el pla de cara a poder dissenyar una estratègia concreta per a la utilització d'aquest potencial assistencial.


"Entenem que és una operació de xoc, que tècnicament permetria eliminar un greu problema en pocs mesos, però creiem que no és la solució definitiva per acabar amb les llistes d'espera", ha reconegut Vilches, que no obstant això ho veu com un pas decisiu per "establir les bases d'un model de cooperació públic-privat eficaç, que beneficiï els ciutadans, i que permeti acabar amb aquesta situació que s'agreuja any a any".


APROVAT DELS PACIENTS


Les principals associacions de pacients han valorat positivament el pla de xoc, però consideren que el més adequat seria analitzar les causes d'aquest problema per buscar una solució més definitiva.


"Serviria per alleujar el sofriment de tots aquests pacients", ha reconegut el president del Fòrum Espanyol de Pacients, Andoni Lorenzo, que no obstant això ho considera un "pegat" perquè no serviria per acabar per sempre amb les llistes d'espera.


"Hi ha un problema i necessitem anar a l'arrel per veure de quina forma podem canviar-lo perquè no es torni a repetir i quin és el model sanitari que volem", ha assenyalat.


En la mateixa línia s'ha manifestat la directora de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients, María Gálvez, que valora positivament la proposta però considera que "no s'ha de pensar només en solucions temporals".


"La sanitat pública ha de reforçar les seves estructures per resoldre els problemes dels pacients", segons ha apuntat, tot recordant que en el seu últim baròmetre 'EsCrónicos' les llistes d'espera era el segon problema que més preocupava als pacients.


En la mateixa línia s'ha manifestat Antonio Bernal, president de l'Aliança General de Pacients, que considera que la solució és "bona però no la ideal", ja que "hauria de ser el propi SNS qui hauria de fer un esforç en lloc de tenir tantes plantes i quiròfans tancats ".


SENSE PROBLEMES A OPERAR A LA PRIVADA


Malgrat tot, els tres representants consideren que la sanitat privada està preparada per assumir aquestes intervencions i tampoc creuen que els pacients tinguessin problemes en operar-se en un hospital privat si li poden avançar l'operació que tenen pendent.


"No hi ha cap problema de confiança en la privada", ha ressaltat Gálvez, que de fet defensa la necessitat de millorar la coordinació de tots dos sistemes.


Les majors dificultats de la iniciativa, segons ha apuntat Bernal, vindrien pel fet que les competències sanitàries estiguin transferides a les comunitats autònomes.


"Pot ser més complicat perquè cada comunitat és un món, voldran administrar a la seva manera i posaran excuses. Serà complicat arribar a acords perquè elles volen gestionar els seus propis recursos", segons Bernal, que creu que el signe polític de cada govern autonòmic també pot influir.


Així mateix, les tres organitzacions han insistit que abans de prendre una decisió es tingui en compte la seva opinió, "perquè el pacient deixi de ser un mer espectador", ha remarcat Llorenç.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH