Un estudi revela que les dones treballen una hora més al dia que els homes a Espanya

|

Mujerestrabajo

Les dones entre els 21 i els 65 anys treballen 1,1 hores més al dia que els homes a Espanya, tot i que majoritàriament ho fan en activitats per les que no perceben cap retribució i estan fora de la protecció que suposa tenir una feina remunerada.


Així ho conclou l'estudi 'Dones i homes, consum i producció al llarg de la vida. Una relació desigual ', liderat per Elisenda Renteria del Centre d'Estudis Demogràfics i divulgat per l'Observatori Social de La Caixa. També han participat en el treball els investigadors Rosario Scandurra, Guadalupe Soto i Concepció Patxot, que han avaluat de manera pionera la relació desigual existent a nivell de treball per franges d'edats.


L'autora ha subratllat que la situació d'Espanya és similar a la de països del sud d'Europa com Itàlia, en els quals la incorporació al mercat laboral de les dones no ha anat acompanyada d'una reducció de l'activitat en la cura de menors i majors i tasques llar de les dones i un augment de les dels homes en l'àmbit privat.


Errenteria ho ha atribuït a "qüestions culturals i institucionals" i falta de mesures públiques relacionades amb les baixes de maternitat, que no són prou llargues, ha comentat.


Segons els investigadors, l'esmentada desigualtat podria ser una de les conseqüències del "escàs desenvolupament a Espanya de la provisió pública de serveis de cura infantil i de cures a llarg termini en situació de dependència".


"El nostre país ha experimentat un ràpid i important canvi cap a un model econòmic de doble guany, en què els dos membres de la parella treballen jornades completes", cita l'estudi, que apunta que, tot i això, els ingressos laborals femenins es redueixen significativament en tenir fills.


Ha posat com a exemple els països escandinaus, i ha explicat que a França i Anglaterra es donen situacions d'igualtat, perquè les dones quan tenen fills es desmarquen de la vida laboral.


A Espanya, les dones no poden permetre deixar la feina ja que es tracta també d'un mitjà de tirar endavant econòmicament la unitat familiar, s'ha observat la investigadora.


67% DE LA PRODUCCIÓ NO REMUNERADA


Les dones realitzen només un 39% de tota la producció de mercat a Espanya, si bé s'encarreguen del 67% de la producció no remunerada, sobretot relacionada amb el treball domèstic, cura dels nens i familiars dependents.


El col·lectiu femení realitza activitats no remunerades pràcticament al llarg de tota la seva vida adulta, del temps que els homes ho fan entre els 30 i els 50 anys, que sol coincidir amb el moment de la vida en què són pares de nens petits.


REPENSAR POLÍTIQUES PÚBLIQUES


Els resultats posen de manifest la importància que tenen les cures i les activitats no remunerades en el benestar de les persones, així com la necessitat de repensar el sistema de polítiques públiques i socials amb la finalitat de reduir els costos de conciliar la vida familiar amb el treball.


Per dur a terme l'estudi s'han incorporat a la metodologia d'avaluació de Comptes nacionals de transferències (National Transfer Accounts, NTA) --que permet construir perfils per edat de consum, producció de mercat i transferències públiques i privades-- l'Enquesta d'Ocupació del Temps (EET) realitzada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH