Espanya té gairebé 338.000 donants de medul·la òssia, un 20% més que a principis d'any

|

Donaciondeorganos

El percentatge de donants és un 216% més que el 2013.


Espanya té registrats un total de 337.635 donants de medul·la òssia, segons les últimes dades actualitzades per l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) fins al 31 de juliol, fet que suposa un 20% més dels que hi havia al gener de 2017 i un 216 % més que el 2013, quan es va posar en marxa el Pla Nacional.


En concret, les dades del Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia (REDMO) xifren en 55.796 els nous donants inscrits en totes les comunitats autònomes, aconseguint una mitjana de 7.970 nous donants al mes, 265 al dia.


Encara que totes les comunitats registren augments, en termes percentuals les que més han crescut aquest any han estat Castella i Lleó (28%), Astúries, Balears i Castella-la Manxa (27% cadascuna), Comunitat Valenciana (26%) i Cantàbria (24%), a més de a Melilla (34%). En canvi, les regions on menys ha crescut el nombre de donants són Ceuta (2%) i Navarra (9%).


En canvi, en nombres absoluts Andalusia, Comunitat Valenciana, Catalunya, Madrid, Castella i Lleó i Múrcia són per aquest ordre, les comunitats amb major increment en els set primers mesos de l'any.


Gràcies a aquest increment, el registre supera els 40.000 nous donant s previstos per tot l'any. De fet, l'ONT considera que l'objectiu dels 400.000 donants a Espanya en acabar l'any 2020 podria aconseguir ja el 2018, dos anys abans.


Quant al perfil del donant, l'edat mitjana dels incorporats el 2017 és de 34 anys, i el 60 per cent dels nous donants són dones, enfront del 40% homes. En canvi, a l'hora de fer efectiva la donació aquesta proporció s'inverteix, ja que el 64 per cent són homes i el 36 per cent.


L'ONT-REDMO ha volgut fer públiques aquestes dades coincidint amb el Dia Internacional del Donant de Medul·la Òssea, que se celebra aquest dissabte 16 de setembre amb diferents actes organitzats per les associacions de pacients a tot Espanya, en els quals es tracta de retre un homenatge als donants de medul·la de tot el món.


Així mateix, reconeix l'important esforç de les comunitats, des del punt de vista econòmic i en recursos humans, per aconseguir aquests resultats. Des del seu inici, el Pla Nacional de Medul·la ha comptat amb finançament tant de l'administració central com de l'autonòmica, que han pagat conjuntament el cost dels tipatges.


En concret, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat ha destinat en aquests 5 anys un total de 4,15 milions d'euros (a raó de 830.000 euros anuals) per al desenvolupament d'aquest pla.


MOTIUS PER A LA DONACIÓ


La ONT recorda que els joves sans d'entre 18 i 35 anys són els donants de medul·la idonis, mentre que la leucèmia aguda, limfoma i mieloma múltiple són les principals malalties que poden beneficiar-se d'un trasplantament de medul·la.


A Espanya cada any prop de 5.000 persones són diagnosticades de leucèmia aguda, al voltant de 7.000 de limfoma i prop de 2.000 de mieloma múltiple. La leucèmia és a més el càncer infantil més freqüent, i suposa un 30 per cent de les malalties hematooncológicas pediàtriques.


El problema, assenyala l'ONT, és que el 70% dels pacients que poden beneficiar-se d'un trasplantament de medul·la necessiten un donant no familiar.


No obstant això, gràcies a l'REDMO i la seva integració en el registre mundial fa que actualment la probabilitat de trobar un donant de medul·la òssia sigui d'al voltant d'un 90%. De fet, el 2017 el temps mitjà que es triga a trobar un donant compatible està en uns 32 dies.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH