Gairebé la meitat dels pacients amb càncer són majors de 70 anys a causa de l'envelliment de la població

|

Cancerancianos

                                                                                                                                       L'envelliment és una de les causes del càncer.


Al voltant del 40 per cent dels pacients amb càncer tenen més de 70 anys, un percentatge que anirà augmentant a causa de l'envelliment de la població, segons ha assegurat la doctora del servei d'Hematologia Clínica de l'Institut d'Oncologia L'Hospitalet i coordinadora del Grup Espanyol de Hematogeriatría de la Societat Espanyola d'Hematologia i Hemoteràpia (SEHH), Concepció Boqué, durant una trobada organitzada per la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia (SEGG) a Madrid, amb la col·laboració de la companyia biotecnològica Celgene.


El càncer és una malaltia que està molt lligada a l'edat, i el pla de tractament pot anar des del més estàndard fins a les cures pal·liatives en aquells casos en què està en una situació més avançada i els pacients són fràgils. Per això, segons el parer de l'experta, és "fonamental" evolucionar cap a un model en el qual tot el pacient major tingui accés a ser valorat de forma més profunda que permeti avaluar la seva reserva de salut.


De fet, el factor de risc individual més important per al càncer és l'envelliment i aquest fet, lligat a una millora en la qualitat de vida de la població, provocarà, segons l'Organització Mundial de la Salut, un increment del 11 per cent al 22 per cent en el diagnòstic de càncer en la població major de 60 anys entre 2000 i 2050. És a dir, un augment de 605 milions a 2.000 milions en el transcurs de mig segle.


A més, segons dades de l'Institut Nacional del Càncer dels Estats Units el 60 per cent de tots els tumors malignes apareix en persones que ja han superat els 65 anys d'edat, dels quals aproximadament la meitat d'ells es presenten un cop complerts els 70 i , fins a una sisena part, en els ancians majors de 80 anys. Les tres causes fonamentals de mort per càncer en aquest grup d'edat són les neoplàsies malignes de pulmó, còlon i mama.


LIMITACIONS A L'ACCÉS A TRACTAMENTS


Respecte a l'accés als nous fàrmacs oncohematològics en el Sistema Nacional de Salut, la doctora de l'Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva, València, Oncòleg Metge i coordinadora del Grup de Treball de Oncogeriatría de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM), Regina Gironés Sarrió , ha assegurat que actualment no hi ha limitació 'per se' a l'accés a fàrmacs per criteris d'edat.


"En el cas que existeixi, cal eradicar la idea que la població anciana no mereix ser valorada pel oncòleg pel fet de ser-ho. De vegades, la cultura proteccionista del nostre mitjà pot limitar que el pacient expressi la seva voluntat a l'hora de participar en el procés de decisió terapèutica", ha afegit.


Dit això, Gironès ha posat èmfasi en la necessitat de generar evidència científica en el maneig de la gent gran amb càncer, i ha destacat que és preferible disposar de dades de població anciana, evitant extrapolar els resultats obtinguts en població més jove. "És fonamental disposar de més dades reals de pacients d'edat, dels tractaments i de la seva evolució, sobretot, per valorar què és el que tenim i què és el estem fent", ha argumentat.


Per la seva banda, el president de la SEGG, José Antonio López Blat, ha destacat la importància de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia (SEGG), veu fonamental la col·laboració entre professionals sanitaris de diferents àmbits en benefici de la cura del pacient ancià.


"Els geriatres tendim a integrar els pacients des d'un equip multidisciplinari, prenent com a lideratge una especialitat depenent de la malaltia que pateixi el pacient. Abans de res, és fonamental preservar el dret del pacient a ser atès en condicions d'igualtat sense distincions negatives per la seva edat", ha subratllat.


En la seva opinió, encara queden reptes en l'atenció al pacient oncohematològic més gran. "Cal ser capaços de canviar la inèrcia actual pel que fa a l'atenció de les persones considerades dubtoses pel que fa a tractament, que no reporten molts beneficis per la seva condició de base, i moure'ls d'aquest grup perquè així es pugui revertir la seva situació de fragilitat i, en conseqüència, puguin rebre l'atenció que necessiten", ha dit.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH