dimarts, 1 de desembre de 2020

Descobreixen un mecanisme antienvelliment en un fàrmac contra la diabetis

|

Institut Catalu00e0 d'Oncologia ico 20.062.018


Investigadors de l'Institut Català d'Oncologia (ICO-IdIBGi) han descobert que un fàrmac emprat habitualment per tractar la diabetis, la metformina, és capaç de regular directament la maquinària molecular de l'envelliment, i podria convertir-se en la primera teràpia capaç de retardar l'aparició de malalties associades amb l'envelliment, incloent el càncer, i cròniques.


El estudioha detectat que la metformina incrementa els nivells globals d'una "etiqueta" epigenètica que promou que l'ADN protegeixi contra els tumors malignes i freni l'envelliment.


Els investigadors de l'ICO a l'Institut de Recerca Biomèdica de Girona Josep Trueta (IdIBGi) han combinat tecnologies bioinformàtiques basades en intel·ligència artificial i experiments de validació en cèl·lules i mostres procedents d'animals i pacients amb càncer.


Han demostrat per primera vegada que la metformina és capaç d'inhibir un enzim i incrementar els nivells globals de l'etiqueta epigenètica.


La metformina és un fàrmac comercialitzat des de fa més de 60 anys per al tractament de la diabetis tipus II, i estudis observacionals han vinculat el seu ús en pacients diabètics amb un risc més baix de patir condicions mèdiques cròniques associades a l'envelliment, incloent les malalties cardiovasculars, les malalties neurodegeneratives i el càncer.


Actualment la comunitat científica debat si la metformina exerceix els seus efectes saludables de manera indirecta o interaccionant directament amb els propis mecanismes moleculars que regulen l'envelliment.


"En aquest escenari, vam decidir fer ús tecnologies bioinformàtiques basades en la intel·ligència artificial per descobrir, de manera objectiva i sistemàtica, noves possibles dianes de la metformina", ha explicat el director de l'estudi, Javier Menendez.


L'ús de les eines de programari computacional de la companyia Mind the Byte va permetre el descobriment de 41 noves possibles dianes de la metformina, entre les que van trobar la qual conclou l'estudi.

1 Comentaris

1

Jo en prenc tres pastilles al dia. Tinc 75 anys.

escrit per Francesc Albet 21/jun/18    02:23 h.

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH