diumenge, 9 de agost de 2020

Un estudi vincula viure a prop de jardins públics amb un menor risc de contraure càncer de mama

|

DDG 20180821112100 1920


Viure a prop d'espais verds urbans s'associa amb menys risc de càncer de mama, segons revela un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), impulsat per la Fundació Bancària 'la Caixa', que ha analitzat per primera vegada el contacte amb zones verdes amb el tumor de mama.


Més de 3.600 dones a Espanya han participat en aquesta investigació, que publica la revista 'International Journal of Hygiene and Environmental Health' i que conclou que les dones que viuen a prop d'espais verds urbans, com parcs i jardins, tenen menys risc de patir càncer de mama.


L'estudi, realitzat en el marc del projecte MCC-Spain, ha estat cofinançat pel Consorci d'Investigació Biomèdica en Xarxa d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), i va analitzar les dades de 1.738 casos de càncer de mama i d'altres 1.900 dones sense historial de càncer de mama de deu províncies espanyoles (Astúries, Barcelona, Cantàbria, Girona, Guipúscoa, Huelva, Lleó, Madrid, Navarra i València).


Els espais verds s'han associat amb millores en la salut, com un millor estat de salut general i mental, i major esperança de vida, després que recentment, s'ha relacionat amb un deteriorament cognitiu més lent en persones grans.


En nens i nenes, s'ha vinculat amb millores en la capacitat de l'atenció, en el desenvolupament emocional i del comportament, i fins i tot amb canvis estructurals beneficiosos en el cervell.

Fins ara, poques investigacions s'han centrat en la relació amb el risc de càncer i, en concret, amb el de mama, el més comú entre les dones i el que causa més morts en la població femenina.


Les dades usats per a la investigació es van obtenir a través d'entrevistes realitzades a cadascuna de les participants --informació sobre el seu historial residencial, hàbits de vida, nivell socioeconòmic i nivells d'activitat física-- i a través de la geolocalització del seu habitatge actual es registrar la proximitat a espais verds urbans o àrees agrícoles, els nivells de contaminació de l'aire i la densitat de població.


"Hem observat que les dones que viuen a prop d'espais verds urbans tenen un menor de risc de càncer de mama mentre que, per contra, el risc de càncer de mama és major en les dones que viuen a prop de zones agrícoles, el que indica que l'associació entre espais verds i càncer de mama pot dependre de l'ús que es dóna a la terra", destaca Cristina O'Callaghan-Gros, investigadora d'ISGlobal i primera autora de la publicació.


IMPORTÀNCIA DE LA NATURA


Per la seva banda, Mark Nieuwenhuijsen, coordinador de l'estudi i de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d'ISGlobal, explica que en la investigació "es va veure una tendència lineal entre la distància a les àrees verdes urbanes i el risc de càncer de mama, és a dir, com més a prop vivien les dones dels espais verds, menys nombrosos eren els casos de càncer ".


Aquest estudi "demostra la importància de la naturalesa per a la salut, que ha de formar part de la ciutat i, en lloc de punts dispersos, els espais naturals han de ser una trama que comunica tot l'espai urbà i beneficia tota la ciutadania", afegeix .


"Encara desconeixem quines característiques dels espais naturals són més beneficioses per a la salut de les persones i quin és el mecanisme que explica aquesta relació", explica Manolis Kogevinas, investigador d'ISGlobal i coordinador del projecte MCC-Spain.


REDUCCIÓ NIVELLS D'ESTRÈS


Altres estudis indiquen que els mecanismes que podrien explicar l'efecte beneficiós dels espais verds inclouen majors nivells d'activitat física i una menor exposició a la contaminació de l'aire, que s'ha vinculat amb el desenvolupament del càncer, tot i que aquest estudi no ha pogut observar aquestes associacions, segons Kogevinas.


"Creiem que altres mecanismes, com la reducció dels nivells d'estrès en les persones que viuen a prop d'espais verds, podrien explicar aquesta associació, però cal fer més investigacions per confirmar aquesta hipòtesi", argumenta.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH