Primer enfrontament entre Govern central i Generalitat per les ambaixades catalanes

|

Borrell Abengoa


El Govern central ha anunciat la presentació d'un recurs contra la reobertura de delegacions de la Generalitat a set països per no haver-se complert les condicions que estableix la legislació vigent per a la creació de delegacions de les comunitats autònomes (CCAA) a l'exterior.


Serà el Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació (MAUC) l'encarregat de presentar el contenciós-administratiu contra el Decret 126/2018 de la Generalitat, de 26 de juny, pel qual es restableixen les delegacions del Govern al Regne Unit i Irlanda, Alemanya, Estats Units d'Amèrica, Itàlia, Suïssa i França.


Segons informa Exteriors, l'article 12 de Llei 2/2014, de 25 de març, de l'Acció i del Servei Exterior de l'Estat estableix que abans de la creació de les seves delegacions a l'exterior per a l'exercici de les seves competències, les CA han de comunicar aquest fet al Govern d'Espanya.


D'aquesta manera, el MAUC pot informar sobre l'adequació de la proposta a les directrius, fins i objectius de la Política Exterior, l'Estratègia d'Acció Exterior i, en particular, amb el principi d'unitat d'acció a l'exterior, així com per que el Ministeri d'Hisenda pugui emetre informe pel que fa al principi d'eficiència en la gestió dels recursos públics, i el Ministeri de Política Territorial i Funció Pública pugui fer-ho des de la perspectiva de la seva adequació a l'ordre competencial.


No obstant això, afegeix Exteriors, la Generalitat va comunicar al MAUC la creació d'aquestes delegacions amb només 24 hores d'antelació a l'adopció del decret de creació, el que feia impossible emetre aquests informes.


El Ministeri que dirigeix Josep Borrell, exposa que en les converses mantingudes entre el MAUC i el Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, aquesta va explicar que en realitat no estava obrint cap nova delegació sinó reobrint les que el Govern espanyol havia tancat en virtut de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.


NO ES VAN COMPLIR ELS TRÀMITS LEGALS AMB EL GOVERN DE RAJOY


No obstant això, exposa Exteriors, en els processos de creació de delegacions després de l'entrada en vigor de Llei 2/2014 tampoc es van complir els tràmits legals, de manera que l'anterior govern va interposar els corresponents recursos contenciosos administratius que van ser arxivats pel Tribunal superior de Justícia de Catalunya en considerar que s'havia perdut l'objecte del recurs quan aquestes delegacions van ser suprimides.


La Generalitat també va argumentar que en la pràctica no s'havia pres cap iniciativa per posar-les en funcionament de manera que el MAUC va esperar que es rectifiqués i es complís el procediment establert per la legislació vigent abans de la fi del termini per presentar el recurs.


LA GENERALITAT HA RESTITUÏT ALS DELEGATS


Durant el juliol, la Generalitat ha restituït als delegats al Regne Unit i Irlanda, Alemanya, Itàlia i Suïssa i ha convocat durant el mes d'agost els concursos per a nomenar els directors de les delegacions a França i Estats Units, amb la qual cosa, segons Exteriors , "queda clar la seva voluntat de no complir amb el que estableix l'esmentada Llei 2/2014 i de fer cas omís a les reiterades advertències que se li han fet al respecte".


El Ministeri no qüestiona la facultat de la Generalitat d'establir delegacions a l'exterior per a l'exercici, dins l'àmbit de les seves competències, d'activitats amb rellevància exterior, però considera que "la creació d'aquestes delegacions s'ha d'ajustar al que estableix la Llei de l'Acció i del Servei Exterior de l'Estat ".


En el comunicat, Exteriors "lamenta haver de presentar recursos davant la jurisdicció contenciosa administrativa" però entén que no se li deixa una altra opció per preservar el mandat legal. No obstant això, aquest recurs no afectarà "òbviament", segons el Ministeri, a les 40 delegacions de la Generalitat que manté com a oficines comercials, les 13 oficines turístiques i les 8 culturals, que han estat creades d'acord amb el procediment legal.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH