divendres, 5 de juny de 2020

Un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona revela que l'asma augmenta el risc d'obesitat

|

Campana prevenció asma ep

Campanya de prevenció de l'asma (Europa Press)


Se sap que l'obesitat és un factor de risc per a desenvolupar asma, però un nou estudi mostra que també passa a l'inrevés: les persones amb asma registren més probabilitats de convertir-se en obeses. La nova investigació, presentada al Congrés de la Societat Respiratòria Europea, que se celebra a París, França, indica que aquells que desenvolupen asma com a adults i aquells que tenen asma no al·lèrgic posseeixen major risc d'obesitat.


L'estudi suggereix que la relació entre l'asma i l'obesitat és més complexa del que es pensava anteriorment i que cal fer més investigacions per comprendre millor i enfrontar aquests dos creixents desafiaments de salut. "Ja sabem que l'obesitat pot desencadenar l'asma, potser a través d'un canvi fisiològic, metabòlic o inflamatori", planteja l'encarregat de presentar la investigació, el doctor Subhabrata Moitra, investigador de la Societat Europea de la Respiració en ISGlobal, el Institut de Salut Global de Barcelona.


"Fins ara hi ha hagut molt poca investigació sobre si el contrari és cert, si l'asma pot portar a l'obesitat. En aquest estudi, tenim prou persones i les hem seguit durant el temps suficient com per observar la relació entre aquestes dues afeccions", subratlla.


La investigació va ser part de l'Enquesta de Salut Respiratòria de la Comunitat Europea i va incloure a 8.618 persones de 12 països que no eren obeses a l'inici de la investigació. Això vol dir que tots tenien un índex de massa corporal (IMC) de menys de 30 kg / m2.


Es va considerar que els participants patien asma si informat que alguna vegada van tenir asma i van patir un atac d'asma o que es van despertar per un atac de dificultat per respirar en els 12 mesos previs, o si actualment estaven prenent medicaments per l'asma.


L'estudi va començar a reclutar en la dècada de 1990 i els participants van ser seguits després de deu anys i una altra vegada després de 20 anys. Els investigadors van examinar les relacions entre tenir asma al començament de l'estudi i la probabilitat de ser obès deu anys després. També van avaluar a persones que havien desenvolupat asma després de deu anys en l'estudi i el seu risc d'obesitat en 20 anys.


A més, els investigadors van tenir en compte altres factors de risc, com l'edat, el sexe, el país i l'activitat física. D'aquesta manera, van descobrir que el 10,2 per cent de les persones amb asma al començament de l'estudi s'havien tornat obeses deu anys després. Entre les persones que no tenien asma, el 7,7 per cent eren obeses deu anys després. L'increment en el risc d'obesitat va ser encara més gran en les persones el asma va començar en l'edat adulta i més elevat en persones amb asma però que no patien d'al·lèrgies.


"En seguir a un gran nombre de participants en l'estudi durant més de dues dècades, hem pogut observar com l'asma augmenta el risc que una persona es torni obesa, especialment si el seu asma comença en l'edat adulta o si té asma, però sense al·lèrgies", subratlla el doctor Moitra.


"Les nostres troballes suggereixen que la relació entre les dues afeccions és més complicada del que ens vam adonar anteriorment. És important que treballem més per separar això. Per exemple, no sabem per què tenir asma augmenta el risc de desenvolupar obesitat o si els diferents tractaments per l'asma tenen algun efecte sobre aquest risc".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH