dimecres, 15 de juliol de 2020

Treballadors de TVC i Catalunya Ràdio demanen una reforma urgent de la CCMA

|

A la fi s'ha activat al Parlament la tramitació d'una proposició de llei de modificació de les normes de la Coorporació Catalana de Mitjans Audiovisual (CCMA) i del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC).


Segons el document proposat, els membres del consell de govern del CAC --que podran ser entre cinc i set-- han de presentar una declaració conforme no exerceixen activitats professionals, mercantils o industrials que puguin ser causa d'incompatibilitat o de conflicte amb els interessos.


En el cas del Consell de Govern de la CCMA -de cinc i set membres-- es planteja triar per dos terços del Parlament als seus membres "a proposta, com a mínim, de tres grups parlamentaris, després que el CAC els proposi i verifiqui la idoneïtat amb criteris estrictes de competència professional".


UNA LLEI RECLAMADA PELS TREBALLADORS


Els comitè d'empresa i els consells professionals de TVC i Catalunya Ràdio han reclamat una reforma urgent de la llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que inicia aquest dijous el seu tràmit parlamentari, i han demanat que "no acabi interromput com a intents anteriors".


En un comunicat conjunt, han considerat que és necessari un ampli acord parlamentari que asseguri l'estabilitat pressupostària, la independència i el pluralisme dels mitjans públics catalans.


tv3 10


Han reclamat accelerar al màxim el procés de tramitació i aprovació; renovar el consell de govern de la CCMA un cop aprovada la reforma; prioritzar l'aprovació del nou contracte programa de la corporació, i que el Parlament aprovi un nou Mandat marc audiovisual.


DEBAT PARLAMENTARI


El diputat de Cs David Mejía ha subratllat la necessitat d'introduir canvis en la direcció d'aquests mitjans perquè deixin d'estar "al servei del separatisme", i ha sostingut que amb els canvis es pretén que siguin més neutrals i plurals.


De fet, el grup liderat per Inés Arrimadas havia presentat una altra proposició de llei que sota el títol de 'Mesures per a la despolitització dels òrgans de govern de la CCMA' demanava més mecanismes de control, però que han retirat en virtut del document consensuat per tots els grups, encara que Mejía ha incidit: "TV3 manipula".


El secretari tercer de la Mesa del Parlament, David Pérez, ha subratllat la importància del contracte programa que inclou el text de modificació perquè el que pretén "no és despolititzar la CCMA sinó 'desgovernalitzar-la', és a dir, que no depengui del Govern" per a aconseguir que tingui més autonomia i sigui més independent.


Des de les files dels comuns, Marta Ribas, ha defensat que aquest és un pas per a revertir els canvis realitzats pel Govern d'Artur Mes en 2012 i ha celebrat que al final s'optés per la via de la reforma consensuada de la norma i es trenqués "l'acord entre JxCat, ERC i Cs, pel qual es negociaven les cadires (de la direcció dels mitjans públics), que era de lògica partidista i no de país".


La 'cupaire' Natàlia Sànchez ha sostingut que est un pas per a "impedir que els membres del govern dels mitjans s'estiguin repartint cadires i sous, buscar perfils professionals i no partidistes, i evitar figures com Brauli Duart que al final es va veure que sabia més de repressió que de mitjans públics", ha dit en referència a l'expresident de la CCMA que va deixar el càrrec per a ser secretari general d'Interior.


La popular Andrea Levy també ha dit ser partidària de despolititzar els mitjans i ha afegit: "Si TV3 no fos el minaret dels independentistes, un es pregunta des d'on llançarien els seus proclames o on es publicitarien els CDR, és l'única cosa que els queda per a intentar-nos colar el seu somni del procés independentista".


El republicà Gerard Gómez del Moral ha dit compartir la iniciativa, però ha aclarit que no és partidari que els mitjans públics siguin neutrals: "S'han de mullar. La política, la comunicació, el periodisme ha de prendre partit, informar, agafar el pols de les reivindicacions. Hi ha un discurs de falsa neutralitat que busca que els mitjans no puguin informar".


El diputat de JxCat Josep Riera ha rebutjat les crítiques contra TV3 que ha pronunciat el representant de Cs "que titlla a TV3 de 'Telepuigdemont', 'Teleprocés' i 'TeleCDR', mentre veuen a Vox una mica populista".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH