Caixabank bat rècord de beneficis el 2018

|

CaixaBank ha obtingut en l'exercici de 2018 un benefici atribuït de 1.985 milions d'euros, el que representa un augment del 17,8% respecte a 2017 - xifra rècord per a l'entitat -, segons ha informat aquest divendres 1 de febrer a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).El resultat de CaixaBank a Espanya ha arribat als 1.605 milions d'euros, un 6,4% més, mentre que el banc portuguès BPI ha contribuït al benefici amb un total de 380 milions, enfront dels 176 milions d'euros en l'exercici 2017.


El marge brut s'ha situat en 8.767 milions d'euros (+ 6,6%) per la fortalesa d'ingressos bàsics del negoci bancari, que augmenten un 4,2% en el grup fins als 8.217 milions.


El marge d'interessos ha crescut un 3,4% i ha arribat als 4.907 milions d'euros, creixement motivat per la millora en la rendibilitat del crèdit, la intensa gestió del finançament minorista i l'estalvi en els costos del finançament institucional.


Caixabankmoviliphone gener 1


Els ingressos per comissions s'han situat en els 2.583 milions d'euros, un 3,4% més respecte al mateix període de l'any anterior: han baixat en un 2,2% les comissions bancàries, de valors i altres, i han crescut en un 12,6% les comissions de fons d'inversió, carteres i SICAV 's, mentre que la volatilitat dels mercats ha incidit negativament en l'evolució del patrimoni en el quart trimestre, de manera que les comissions per aquest concepte han baixat en un 2,8%.


Les despeses d'administració i amortització recurrents han augmentat en un 3,7%, a un ritme inferior al dels ingressos bàsics, i el marge d'explotació s'ha situat en els 4.109 milions d'euros, un 12,7% més.


CARTERA DE PARTICIPADES


El banc, que presideix Jordi Gual, ha detallat que el negoci de les participacions contribueix al grup amb un resultat de 54 milions, impactat pel resultat negatiu de 453 milions per la venda de la seva participació del 9,36% a Repsol.


Els ingressos del total de la cartera de participades han assolit els 972.000 milions d'euros, i han inclòs els ingressos per dividends, bàsicament de Telefónica i els resultats de les entitats valorades pel mètode de la participació, com Erste Bank, SegurCaixa Adeslas, BFA i Repsol (sense l'impacte de la venda de la participació).


RECURSOS I CRÈDITS


En el grup, els recursos totals de clients s'han situat en els 358.482 milions d'euros, amb un augment del 2,6%, i el crèdit sa ha augmentat un 1,8%, fins als 213.962.000 i amb un creixement del 6 % del crèdit a empreses.


La ràtio de morositat del grup s'ha reduït fins al 4,7%, enfront del 6% de fa un any; la ràtio de cobertura ha crescut fins al 54% -50% al tancament del 2017-, i els saldos dubtosos han baixat fins als 11.195 milions d'euros.


Recurso CaixaBank


Les pèrdues per deteriorament d'actius financers i altres provisions han disminuït un 66,8% respecte a l'any 2017, fins als 567 milions d'euros, i les pèrdues per deteriorament d'actius financers han baixat fins als 97 milions, un 87,9% menys que en l'exercici anterior.


L'apartat d'altres dotacions a provisions ha caigut un 48,4%, fins als 470 milions d'euros: l'operació de recompra del 51% de Servihabitat durant el segon trimestre va donar lloc a un resultat negatiu de 204 milions d'euros en el compte de resultats de 2018 -el que es desglossa en -152 registrats en altres dotacions a provisions i -52 en guanys / pèrdues en baixa d'actius i altres-.


RENDIBILITAT


La rendibilitat del Grup CaixaBank ha ressaltat que ha recuperat un nivell adequat per cobrir el cost del capital: el ROTE ha millorat fins al 9,3%, en línia amb l'objectiu del Pla Estratègic per a 2018 del 9% -11%, i el ROTE recurrent del negoci bancari i assegurador ha arribat al 12,3%, amb un resultat de 2.199 milions d'euros.


La liquiditat de l'entitat també ha millorat, amb uns actius líquids totals de 79.530 milions d'euros a 31 de desembre de 2018, fet que suposa un creixement de 6.755 milions d'euros l'any, i un 'Liquidity Coverage Ratio' (LCR) mitjà del 196%, gairebé el doble del requerit del 100%.


Pel que fa a solvència, el grup ha assolit una ràtio 'Common Equity Tier 1' (CET1) 'fully loaded' de l'11,5%.


CaixaBank ha sostingut que "ha reforçat el seu lideratge" en banca de particulars amb el 29,3% de quota de penetració, mentre que en fons d'inversió ha obtingut el 17%, i en plans de pensions el 24,1%.


En banca digital registra una base de 6 milions de clients a Espanya, dels quals 5,2 milions són també clients de banca mòbil.


LLARG TERMINI


El president de CaixaBank, Jordi Gual, ha defensat valorar el llarg termini i no el curt sobre la resposta de la borsa als resultats de l'entitat financera per a 2018, any en què ha obtingut un benefici atribuït de 1.985 milions d'euros, un 17,8% més respecte a 2017.


Jordi Gual Caixabank Resultados 2018


Gual ha respost així en ser preguntat per com ha reaccionat la bossa a la presentació dels resultats de l'exercici 2018.


El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha sostingut que "el mercat és sobirà" i que s'ha de tenir en compte que aquest divendres també s'ha informat sobre les expectatives que té l'entitat per a 2019, que poden ser diferents a les que esperaven els analistes.


"Esperarem", ha subratllat Gortázar, i ha exposat que els mercats presenten canvis hora a hora, i també ha subratllat que considera que els analistes aniran puntualitzant les diferents raons per les quals consideren que els resultats registrats poden ser millors o pitjors.


Per al conseller delegat cal fer un exercici de responsabilitat i remarcar que la situació actual és complicada per als bancs per qüestions com la inèrcia de les despeses, el creixement moderat dels volums i que els tipus d'interès no pugin.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH