La renovació del Consell de RTVE queda en l'aire amb la dissolució de les Corts

|

La dissolució de les Corts el pròxim 5 de març deixa en l'aire la renovació per concurs públic del Consell d'Administració de RTVE, que estava en curs amb els candidats pendents de ser examinats.


Rtvecatalunya


Els serveis jurídics de les cambres hauran ara estudiar si les Diputacions Permanents de les Cambres podran rematar el procés o si cal esperar a una decisió del nou Parlament format després de les eleccions del 28 d'abril.


La convocatòria de comicis ha arribat havent-se publicat la selecció dels 20 candidats més aptes a la directiva de RTVE i en plena fase de resolució dels recursos presentats per aquells aspirants al descontents amb el procés de selecció.


D'acord amb les normes aprovades, aquests recursos han de ser resolts per la Comissió Mixta (Congrés-Senat) per al Control Parlamentari de RTVE, un òrgan al qual li queden dues setmanes de vida.


Aquest mateix 5 de març també dissoldrà la Comissió de Nomenaments per la qual haurien de passar examen dels candidats.


Tampoc hi haurà ja sessions plenàries del Congrés i del Senat per procedir a la votació i l'elecció del president.


Davant d'aquesta situació, els serveis jurídics de Congrés i Senat hauran d'estudiar quin és el procés a seguir. Si el concurs públic pot ser resolt per les Diputacions Permanents o si cal esperar que es constitueixi un nou Parlament, que ja tindrà plenes funcions per prendre una decisió.


Al final, la decisió pot ser continuar en el punt en què es va quedar l'elecció amb la dissolució de les Cambres el 5 de març, o bé iniciar de nou el concurs públic amb una nova convocatòria.


PRIMERA ELECCIÓ PER CONCURS


És la primera vegada que es tria al Consell d'Administració de RTVE a través d'un concurs d'aquestes característiques. Aquest canvi es va produir després d'aprovar-al setembre de 2017 la nova Llei de la Corporació. Però no va ser fins gairebé un any més tard, al juliol de 2018, quan es va convocar oficialment aquest procés.


En aquests set mesos, un centenar d'aspirants van presentar les seves candidatures al Consell i el seu currículum i els seus projectes econòmics per a la Corporació van ser estudiats per un grup d'experts, elegits pels grups parlamentaris. A través d'un barem de puntuació, van triar als 20 candidats més aptes als llocs directius de RTVE. D'ells, el Parlament ha de triar a deu (sis al Congrés i quatre en el Senat).


ASPIRANTS


Alicia Gómez Montano, que va dirigir Informe Semanal entre 2004 i 2012, i Javier Montemayor Ruiz, un històric realitzador de TVE que també va ser director de Continguts en la Televisió de Castella-la Manxa, són els aspirants més ben valorats pels experts, juntament amb Rafael Camacho Ordóñez, exdirector general de RTVA entre 2000 i 2008; Manuel Ventero, exdirector de Comunicació i Relacions Institucionals de RTVE fins al passat mes d'agost; José Manuel Pérez Tornero, exdirector de la televisió educativa de RTVE a finals dels 90; i Maria Eizaguirre, l'actual editora del Canal 24 hores.


L'actual director de TVE, Eladio Jareño; el director de Ràdio4 (emissora de RNE per a Catalunya i Andorra), Vicente Sanclemente; l'exdirectora de Continguts Carmen Sastre; o el conegut presentador Paco Lobatón, són altres dels noms que apareixen a la llista de preseleccionats.


Mentre aquest procés està en marxa, va ser nomenada administradora única de la Corporació la periodista Rosa María Mateo, a proposta del Govern central i després del suport de la majoria del Congrés. Estava previst que el seu mandat no sobrepassés els tres mesos, però els retards en el procés de selecció l'han mantingut en el lloc ja més de mig any.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH