dimecres, 19 de juny de 2019

Fins a 9 anys de presó: s'endureixen els delictes per imprudències al volant

|

El 17% d'espanyols utilitza el seu telèfon intel·ligent durant la conducció


La reforma del Codi Penal aprovada pel Congrés que endureix les penes per imprudències al volant, en incloure com a agreujants l'excés de velocitat i el consum de drogues o alcohol i que torna a penalitzar les lesions causades per aquestes conductes, a més de sancionar l'abandonament del lloc de l'accident, entra en vigor aquest diumenge després de la seva publicació dissabte al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).


El text s'assenta sobre tres principals eixos: la introducció de tres supòsits que es van a considerar imprudència greu per disposició de la llei, l'augment de la punició per aquest tipus de conductes i la introducció del delicte d'abandonament del lloc de l'accident.


La reforma, que entra en vigor l'endemà de la seva publicació al BOE, recull les principals reclamacions dels col·lectius implicats en aquesta iniciativa --víctimes d'accidents i ciclistes--, que demanaven que les lesions tornessin a ser sancionades, una situació que s'havia eliminat durant la reforma del Codi Penal que el PP va realitzar en 2015, i que va deixar les lesions per el Codi Civil. Això implica, segons han assenyalat víctimes i ciclistes, al 90% de víctimes per accident de trànsit. Segons el text aprovat, el conductor que causi lesions tindrà una pena de multa de tres a dotze mesos.


Així mateix, amb la reforma, es considerarà "imprudència greu" al volant en aquests tres supòsits: excés de velocitat, conducció sota efectes de l'alcohol i sota influència de drogues, agreujant-se així la pena.


Fins ara, el jutge valorava si la imprudència havia estat greu, menys greu o lleu, d'acord amb les circumstàncies concurrents en el fet. Amb la nova regulació proposada, en qualsevol d'aquests tres supòsits no es pot interposar marge d'interpretació i es considerarà imprudència greu en qualsevol cas.


Pel que fa a l'augment de penes, s'amplien les penes de presó dels 4 anys de màxim, com estava establert abans, fins als 6 si es causa un mínim de dos morts o un mort i un lesionat molt greu (lesions invalidants) quan sigui per una imprudència greu. Però la pena podrà arribar als 9 anys de presó quan siguin 'molts' els morts, quedant això a voluntat del jutge.


Segons l'aprovat a la cambra alta, també s'introdueix en el Codi Penal el delicte d'abandonament del lloc de l'accident amb una redacció autònoma. En aquest text s'especifica que l'abandó del lloc de l'accident, quan s'ha comès una imprudència al volant, es sancionarà amb penes d'entre sis mesos i quatre anys de presó i la retirada del carnet de conduir entre un i quatre anys. En el cas que l'omissió d'auxili sigui "fortuïta", es reduirà la pena a un màxim de sis mesos. Fins ara, el Codi Penal no preveia que la fugida del lloc dels fets fos constitutiu de delicte.


La reforma va ser impulsada per Anna González, que al gener de 2016 va iniciar una campanya a Change.org per modificar la llei. Tres anys abans, el seu marit, ciclista, va ser atropellat per un conductor que es va donar a la fuga després de l'accident. La víctima va morir a l'acte. El conductor va ser condemnat a dos anys de presó.


ALTRES MESURES QUE QUEDEN A L'AIRE


Aquesta pot ser l'última mesura en matèria de Seguretat Viària de la legislatura. En l'aire poden quedar altres mesures anunciades pel Govern de Pedro Sánchez, que sí que ha aconseguit tirar endavant la reducció del límit de velocitat a 90 km / ha les carreteres convencionals.


Entre les que poden quedar pendents, estan augmentar a 6 punts la pèrdua de punts del carnet per usar el mòbil al volant; reduir la velocitat màxima per circular en ciutats a 30 km / h per vies d'un únic carril per sentit; la regulació estatal dels Vehicles de Mobilitat Personal (VMP), entre els quals s'inclouen els patinets elèctrics; i l'obligatorietat d'assistir a 8 hores de classe teòrica presencial per a futurs conductors del permís A i B.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH