diumenge, 5 de abril de 2020

Alerten de retallades econòmiques en la investigació contra el càncer

|

L'Associació Espanyola d'Investigació sobre el Càncer (ASEICA) ha alertat de la caiguda d'aproximadament el 25 per cent del finançament en projectes de recerca que s'estan avaluant en la present convocatòria anual del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, fins i tot en aquells bé avaluats o liderats per importants investigadors oncològics.


Cèl·lules càncer cancersosas 26062018


Cada any es diagnostiquen a Espanya 277.000 nous casos de càncer i la taxa de supervivència encara ronda el 55 per cent. Aquesta malaltia representa la segona causa de mortalitat en termes poblacionals globals i la primera en persones majors de 65 anys.


Aquesta retallada paralitza la investigació del càncer pels alts costos dels seus estudis i afecta iniciatives com xarxes cooperatives d'investigació en càncer.


A aquest problema s'hi afegeix que hi ha un major percentatge de grups de recerca que es quedarà sense projectes, el que suposa una pèrdua de competitivitat i la impossibilitat de desenvolupar projectes. Pel retard d'aquesta convocatòria, els projectes s'activaran després de la seva data d'inici, que estava prevista per l'1 de gener de el 2019.


ASEICA destaca que aquest problema deriva de la reducció en els nivells de finançament en els darrers anys, ja que el finançament mitjana dels projectes del pla nacional d'investigació del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats ha baixat aproximadament un 25 per cent en cinc anys .


"És impossible realment dur a terme treballs punters en càncer a Espanya si la baixa finançament nacional no es complementa amb l'aportació econòmica de fonts internacionals", ha destacat el doctor Eduard Batlle, coordinador del Programa de Càncer de l'Institut de Reserca Biomèdica de Barcelona.


En un informe elaborat en col·laboració amb la Fundació Científica de l'Associació Espanyola contra el càncer i la Fundació LaCaixa ha calculat que la despesa en R+D per habitant ha caigut 4 punts sense comptabilitzar la inflació a Espanya durant el període 2007-2016, enfront a la resta de països que ha augmentat la seva despesa en recerca en un 29 per cent.


Espanya inverteix per habitant dues vegades menys que França i tres vegades menys que Alemanya.


Des ASEICA sol·liciten la implementació de mesures urgents a curt termini que ajudin a l'impacte negatiu de la pèrdua de fons i competitivitat dels grups de recerca oncològica del nostre país i que contribueixin a pal·liar aquest problema. També, exigeixen polítiques a llarg termini que permetin línies de recerca estables, coherents en el temps i amb objectius estratègics.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH