L'estrès promou la metàstasi del càncer de mama i redueix l'eficàcia de la quimioteràpia

|

Científics de la Universitat de Basilea i de l'Hospital Universitari de Basilea, a Suïssa, han desxifrat els mecanismes moleculars que vinculen l'augment de les hormones de l'estrès amb la metàstasi del càncer. A més, van trobar que els derivats sintètics de les hormones de l'estrès, que s'usen freqüentment com antiinflamatoris en la teràpia del càncer, disminueixen l'eficàcia de la quimioteràpia.


Aquests resultats provenen de models de càncer de mama derivats de pacients en ratolins i poden tenir implicacions per al tractament de pacients amb càncer de mama, segons informen els investigadors a la revista científica 'Nature'.


Un obstacle important en el tractament del càncer de mama metastàtic és el fenomen de l'heterogeneïtat tumoral. A mesura que avança la malaltia, el tumor es torna més divers i la diferència entre les cèl·lules canceroses pot portar a un tractament inadequat.


A causa que els mecanismes subjacents d'aquest fenomen segueixen sense estar clars, el grup de recerca del professor Mohamed Bentires-alj del Departament de Biomedicina de la Universitat de Basilea i l'Hospital Universitari de Basilea ha estat estudiant les cèl·lules d'una forma de càncer altament metastàsica coneguda com a triple càncer de mama negatiu. Aquest tipus de càncer és resistent a les teràpies estàndard, el que deixa els pacients amb menys opcions de tractament.


EuropaPress 1740474 Investiguen l'eficàcia potencial de la melatonina en el tractament del cu00e1ncer de mama


L'ESTRÈS ACCELERA LA METÀSTASIS


Per explorar l'heterogeneïtat entre tumors i metàstasi, els investigadors van analitzar l'activitat dels gens en un model de ratolí de càncer de mama. Van trobar que les metàstasis tenen una major activitat dels receptors de glucocorticoides (GR) que intervenen els efectes de les hormones de l'estrès com el cortisol.


Les concentracions de les hormones de l'estrès cortisol i corticosterona van ser més grans en ratolins amb metàstasi que en aquells sense metàstasi. Els científics mostren que els nivells elevats d'aquestes hormones de l'estrès activen els glucocorticoides, el que provoca un augment de la colonització i l'heterogeneïtat de les cèl·lules canceroses i, en última instància, una supervivència més curta.


Els glucocorticoides també participen en els efectes dels derivats sintètics del cortisol, com la dexametasona, que s'usa àmpliament per tractar els efectes secundaris de la quimioteràpia. El grup de recerca mostra que en ratolins amb cèl·lules metastàsiques, l'eficàcia del fàrmac de quimioteràpia paclitaxel es va reduir quan es va administrar en combinació amb dexametasona.


Aquestes troballes suggereixen que s'ha de tenir precaució quan es prescriuen hormones glucocorticoides a pacients amb càncer de mama. L'estudi també suggereix que la inhibició dels GR pot ser beneficiosa per als pacients i podria portar al desenvolupament de noves teràpies per combatre la metàstasi del càncer de mama.


"L'heterogeneïtat tumoral és un obstacle seriós per a la teràpia. Aquestes troballes ressalten la importància del maneig de l'estrès en els pacients, i especialment en aquells amb càncer de mama triple negatiu -afirma el professor Bentires-Alj-. S'ha demostrat que les tècniques d'exercici moderat i relaxació es correlacionen amb una millor qualitat de vida i una major supervivència en els pacients ".


El Consorci de Pit de Basilea va ser iniciat el 2014 pel professor Mohamed Bentires-alj i el Prof. Walter Paul Weber, Cap del Departament de Metges de Cirurgia de Pit a l'Hospital Universitari de Basilea. Compta amb més de 160 investigadors i clínics de l'acadèmia i la indústria, així com defensors de pacients, compromesos amb la promoció de la investigació i la traducció de la ciència bàsica en estudis clínics d'avantguarda sobre el càncer de mama.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH