divendres, 7 de agost de 2020

La Junta Electoral envia a la Fiscalia la presa de pèl de Torra

|

Torra imaggn


La Junta Electoral mou fitxa contra Torra. Després que el president substituís els llaços grocs de la Generalitat per una pancarta amb un missatge de suport als polítics presos, la JEC ha decidit obrir un expedient sancionador a Torra i derivar el cas a la Fiscalia per si aquest pogués encaixar en un delicte de desobediència.


Així mateix, la Junta ordena que els Mossos retirin els llaços grocs de la llista de edificis de les Conselleries.


Després de la negativa de Quim Torra a aplicar les successives ordres per a retirar aquests símbols contraris en haver de neutralitat, la JEC ha decidit posar en marxa aquestes tres vies d'actuació al seu abast.


ULTIMÀTUM PER RETIRAR TOTS ELS SÍMBOLS


L'òrgan supervisor dóna de termini fins a les 15 hores d'aquest divendres per a retirar tots aquests símbols i avisa al conseller d'Interior, Miquel Buch, de "les responsabilitats administratives i, si escau, penals, en què pogués incórrer si no compleix estrictament" aquest acord.


"Se li fa saber a més que en el cas que arribat aquest terme no s'hagi produït aquest compliment, es requerirà al Prefecte de Policia d'aquest Departament, a qui se li notifica també el present Acord, perquè procedeixi a la seva immediata execució", adverteix.


En la seva resolució, el supervisor conclou que Torra no ha arribat a complir els acords de la JEC, sinó que "s'ha limitat a aparentar aquest compliment, en haver substituït o superposat en els símbols inicialment instal·lats en els edificis públics dependents de la Generalitat per uns altres amb idèntic sentit partidista, mantenint una simbologia que no resulta neutral i que vulnera el principi de neutralitat política recollit en l'article 50.2 de la LOREG".


"El president de la Generalitat ni va impulsar ni va controlar la seva execució, de manera que en les dates en què es va exigir aquest compliment, segons consten en informes emesos per la Delegada del Govern a Catalunya, els símbols es van mantenir en els mateixos llocs", subratlla la resolució.


TORRA S'ENFRONTA A UN DELICTE DE DESOBEDIÈNCIA


En opinió de la JEC, l'actitud de Torra s'aprecia "l'existència d'una voluntat de desobeir" l'ordre, "duent a terme una aparença de compliment o formes d'inexecució directa que vindrien representades per l'execució o permissivitat d'actes tendents a burlar-la obertament".


Aquest possible delicte de desobediència té un precedent per fets similars, el de l'alcaldessa de Berga (Barcelona), Montserrat Venturós, de la CUP, que va ser condemnada en 2018 a sis mesos d'inhabilitació per a exercir qualsevol càrrec públic i a una multa de 540 euros, la mínima atribuïble a un delicte de desobediència, per haver-se negat a despenjar una bandera 'estelada' collocada al balcó de l'ajuntament durant les eleccions autonòmiques i generals de 2015.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH