dimarts, 14 de juliol de 2020

Brussel·les corregeix a l'alça l'objectiu de dèficit aprovat pel Govern central

|

La Comissió Europea calcula que Espanya tancarà aquest any amb un dèficit públic equivalent al 2,3% del PIB, un percentatge que és dues dècimes superior a l'estimació que va fer al novembre i tres dècimes més que la previsió del Govern central reflectida en el Pla de estabilitat que va enviar a les autoritats comunitàries la passada setmana.


Nadia Calviño 12072018


Brussel·les pensa, per tant, que l'economia espanyola reduirà menys de dues dècimes el desviament dels comptes de les administracions públiques, des del 2,48% registrat el 2018. Aquesta previsió, explica l'informe, es basa en un pressupost prorrogat per a aquest any i té en compte totes les mesures de despesa aprovades per Decret-Llei per l'Executiu de Pedro Sánchez.


De fet, la Comissió Europea destaca que el cicle econòmic "favorable" i els menors costos del deute compensaran "parcialment" l'efecte d'aquestes mesures, algunes de les quals són "temporals" i entre les quals cita la major despesa en pensions i altres polítiques socials, pel costat de la despesa, i l'increment de les bases màximes de cotització, pel dels ingressos.


A més, l'Executiu comunitari remarca que algunes de les mesures incloses en els pressupostos generals de l'Estat (PGE) que van ser tombats pel Congrés també tindran un efecte en 2019, com la pujada del sou dels funcionaris o la baixada d'impostos a les rendes més baixes. També adverteix que també poden elevar el desfasament dels comptes públics les indemnitzacions a les constructores de les autopistes rescatades.


Més enllà de 2019, Brussel·les calcula que el dèficit de 2020 es reduirà tres dècimes, fins al 2%, sota l'assumpció d'un escenari sense canvis en la política fiscal, enfront del 1,1% que preveu el Govern espanyol. El dèficit estructural --sense tenir en compte els efectes del cicle econòmic-- es deteriorarà lleument durant els propers dos anys, segons les autoritats comunitàries.


MENYS CREIXEMENT, PERÒ SÒLID


Pel que fa al creixement del PIB, l'Executiu comunitari estima que s'alentirà en els pròxims dos anys, tot i que seguirà sent "sòlid". En concret, manté les projeccions anteriors, que situen l'expansió de l'economia en un 2,1% aquest any --una dècima menys que l'estimació del Govern central-- i en un 1,9% el 2020, una expansió idèntica a la que inclou el Pla d'Estabilitat.


Així, en un context de moderació de la demanda domèstica, degut principalment a l'alentiment del consum privat pel rebot de la taxa d'estalvi i als menors nivells d'inversió, l'expansió econòmica es beneficiarà d'una millor contribució de les exportacions netes, que però seguirà sent negativa fins al 2020.


Finalment, la Comissió Europea destaca en la fitxa sobre Espanya que el creixement de l'ocupació segueix "superant les expectatives". En aquest sentit, apunta que la creació de llocs de treball es mantindrà "robusta" encara s'alentirà com a conseqüència de la moderació de la demanda i de l'increment del salari mínim.


En aquesta línia, les autoritats europees preveuen que la taxa d'atur es redueixi des del 15,3% de 2018 fins al 13,5% el 2019 i el 12,2% el 2020, el menor nivell des de 2008. Al seu torn, creuen que l'increment dels salaris abast seu bec aquest any, per l'impacte de la pujada de l'SMI, per després moderar-se, tot i que encara per sobre de la inflació.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH