Investigadors de l'Hospital del Mar troben un marcador que prediu la resistència al tractament contra el càncer de mama

|

Investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i metges de l'Hospital del Mar de Barcelona han identificat que l'envelliment dels limfòcits NK circulants en sang de les pacients amb càncer de mama HER2 positiu és un marcador que permet predir l'èxit o el fracàs de les teràpies amb anticossos monoclonals, que actuen sobre un factor en concret de les cèl·lules del tumor.


Façana de l'Hospital del Mar


En l'estudi, que publica la revista 'Cancer Immunology Research', participen també professionals de l'Hospital Clínic de València, de la Fundació Jiménez Díaz de Madrid i de l'Institut Universitari Porta de Ferro de Madrid.


S'ha basat en l'anàlisi de mostres de sang de 66 pacients, en estudis immunogenètics i funcionals dels limfòcits NK d'aquestes pacients, i en l'anàlisi d'aquestes cèl·lules en biòpsies tumorals.


L'envelliment d'aquestes cèl·lules s'ha mesurat mitjançant la quantificació de limfòcits NK en sang que expressen la molècula CD57, i els resultats mostren que les pacients que presentaven un nombre elevat en sang en el moment del diagnòstic tenen una major possibilitat de ser resistents al tractament amb quimioteràpia i anticossos anti-HER2.


Aquestes observacions es complementen amb estudis 'in vitro' que mostren que els limfòcits NK CD57+, tot i ser funcionals, tenen una menor capacitat de divisió i, possiblement, una menor capacitat per arribar fins al tumor.


VARIABLE EN CADA PERSONA


L'envelliment dels limfòcits NK, o el nombre de limfòcits NK CD57+, varia en cada persona d'acord amb la seva edat i la influència de factors genètics i ambientals, com ara el nombre i tipus d'infeccions a les quals ha hagut de fer front al llarg de la seva vida.


Aquest estudi identifica l'envelliment dels limfòcits NK com un factor que podria condicionar l'eficàcia del tractament amb anticossos anti-HER2.


El mateix equip d'investigadors ja havia demostrat en un estudi anterior, la relació entre la presència al tumor de limfòcits NK, i la resposta positiva al tractament, i aquest nou treball suggereixen que les cèl·lules NK envellides, o bé no arriben, o bé no sobreviuen en el tumor, condicionant l'eficàcia del tractament.


"Fins ara, els fàrmacs en desenvolupament s'han centrat en potenciar la capacitat citotòxica de les cèl·lules NK. Els nostres resultats indiquen que també cal tenir en compte l'envelliment a l'hora de buscar vies per potenciar la seva capacitat antitumoral", ha explicat Aura Muntasell, primera signant del treball.


Cada any es diagnostiquen prop de 28.000 casos de càncer de mama a l'Estat, dels quals 4.600 a Catalunya, i d'aquests, entre un 15% i un 20% són del tipus HER2 positiu, que es caracteritza per la presència del oncogèn HER2 en les cèl·lules tumorals, associada a un curs clínic agressiu.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH